Premium Lock EU heeft overschot coronavaccins aan zichzelf te wijten

16 juni 2022Leestijd: 2 minuten
Mensen wachten in januari op hun boosterprik op een vaccinatielocatie in Nijmegen. Foto: ANP

Enkele Europese lidstaten willen de contracten met de makers van coronavaccins openbreken, omdat ze met een overschot aan vaccins zitten. Maar de Europese Unie heeft deze situatie zelf gecreëerd en zal dus zelf de consequenties moeten dragen, schrijft Marieke ten Katen.

In de beginfase van de coronapandemie waren de Europese Commissie en de regeringen van de diverse lidstaten het erover eens dat snelheid geboden was. Er werden alvast contracten afgesloten met diverse farmaceutische bedrijven voor de levering van honderden miljoenen coronavaccins, terwijl nog helemaal niet zeker was of de vaccins werkelijk  op de markt zouden komen. Maar ja, liever het risico dat er misschien wordt geïnvesteerd in een product dat nooit de markt haalt, dan straks een goedwerkend vaccin mislopen, was destijds de breed gedeelde overtuiging.

Al snel bleek dat, tegen alle verwachtingen in, diverse vaccins de eindstreep zouden halen en dat de Europese Unie veel te veel vaccins geleverd zou krijgen. Toch werd met die informatie in de beginperiode weinig gedaan. Toen de grote vaccinatierondes in Europa begonnen, vroegen armere landen meerdere keren of zij niet ook een greep in de grote vaccinpot konden doen. Maar daaraan gaven de Europese lidstaten destijds niet of nauwelijks gehoor. Eigen burgers eerst, was de gedachte.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 8,70,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.