Gedwongen door de rechter nam het kabinet een besluit dat atypisch is. In de Nederlandse bestuurscultuur passen geen absolutistische maatregelen gericht op één groep. Het verklaart mede de felheid van de reacties, schrijft Arendo Joustra. Over de echo van de Toeslagenaffaire.
Iedereen die verbaasd en, terecht, verontwaardigd is over de harde acties van sommige boeren, zou zich het volgende moeten afvragen. Hoe zou ik, hoe zou mijn beroepsgroep, reageren als vanuit het verre Den Haag wordt verordonneerd dat eenderde van mijn vakgenoten moet stoppen met zijn werk? Eenderde van de ambtenaren. Eenderde van de leraren. Eenderde van de journalisten.
Lees ook dit commentaar van Arendo Joustra: Actievoerende boeren gaan in de fout en politie is naïef bezig
Als je houdt van je werk, denk je niet aan verplicht ophouden. Daar heb je bij de planning van je leven, van je investeringen en van je carrière geen rekening mee gehouden. Stoppen rond je pensioendatum, okay, dat zit in de planning, maar zelfs dan is het niet altijd makkelijk. Maar dat ex cathedra opgedragen krijgen door de overheid, hoe rationeel ook beredeneerd en hoe parlementair ook goedgekeurd, voelt als een totale afwijzing.
De radicale ingreep van het kabinet heeft iets absolutistisch
En misschien klopt het wel helemaal niet dat eenderde zijn werk moet staken. Dat moet nog blijken als de provincies komend jaar elk voor zich de balans opmaken. Maar gezien het door het kabinet verspreide kaartje en de eerdere uitspraken van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot dat de veestapel moet worden gehalveerd, is die indruk ontstaan. Ook doordat boeren verwachten dat met een forse vermindering van het aantal dieren hun bedrijf niet meer rendabel is.
Het radicale besluit van het kabinet heeft iets absolutistisch. En dat past niet in de Nederlandse bestuurlijke traditie. ‘Schikken en plooien’ is al eeuwen het devies, zoals de politicoloog prof.dr. Hans Daalder heeft aangetoond met een verwijzing naar de erfenis van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Het is polderen, of niet.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.