Premium Lock Rechts Nederland is de lakei van gesubsidieerde agroterreur

25 juni 2022Leestijd: 4 minuten
Boeren vanuit Bathmen onderweg richting protest. Foto: ANP

De rechtse politiek schreeuwt moord en brand als jonge klimaatactivisten een weg bezetten, schrijft Zihni Özdil, maar als het om agressieve ‘boeren’ gaat, smelt hun ‘law and order’-retoriek als sneeuw voor de zon.

Het eerste boerenprotest in 2019 werd gefinancierd door de rijke, zwaar gesubsidieerde agro-industrie. Slachthuisgigant Vion (omzet destijds 4,6 miljard euro), veevoerdergigant De Heus (omzet destijds bijna 3 miljard euro) en landbouwbedrijf ForFarmers (omzet destijds 2,4 miljard euro) waren enkele van de sponsoren, meldde de Stentor. 

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

En het had effect. Hoewel de zogenaamde ‘boeren’ met hun trekkers naar het Malieveld reden en daarmee de grootste ochtendfile uit de Nederlandse geschiedenis veroorzaakten, en bovendien dranghekken van de politie agressief omverreden, is de meerderheid van Nederland ‘pro-boer’.

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot was niet meer welkom

Ook veel rechtse politici buitelen sindsdien over elkaar heen om de agressieve agrariërs naar de mond te praten. Politici die een ander verhaal vertellen, zoals Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66), werd in 2019 de microfoon onbeschoft uit handen gegrist. En tijdens het boerenprotest van deze week was hij helemaal niet meer welkom. Sterker nog: de NCTV – geen jongens die zomaar wat roepen, kan ik u uit eigen ervaring vertellen –  kon niet meer instaan voor zijn veiligheid. Ook zijn deze ‘boeren’ heel goed in het thuis belagen en intimideren van mensen. Zoals onlangs weer stikstofminister Christiane van der Wal (VVD).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.