We zijn een criminogeen boevenland geworden

01 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Winkeldief gearresteerd binnenstad Rotterdam. Foto: ANP

Te veel geld, te veel drugs, te veel boeven. Nederland wordt steeds meer een boevenland, schrijft Constanteyn Roelofs. Tot overmaat van ramp lijkt de politie het allemaal niet vol te houden. Die laat aangiften van onlinefraude afhandelen door klantenservicemedewerkers van een internetbedrijf.

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Hoewel we van de tovenaar in het Torentje elk jaar horen dat ‘Nederland steeds veiliger wordt’ en de misdaad afneemt, lijkt de werkelijkheid toch wat weerbarstiger. Inmiddels moeten we net als in Colombia aan de paramilitaire politie – zware wapens, kogelwerende vesten en pantserwagens incluis. De Marechaussee gaat inmiddels op stage in Italië om te leren hoe je een effectief anti-maffialeger opbouwt. Onze officieren van Justitie moeten hun werk in de schaduw doen, omdat ze anders worden vermoord door de mocromaffia. Criminele asielzoekers of roversbendes uit elders in Europa? De overheid staat machteloos, omdat de landen van herkomst niet meewerken met de vervolging en uitzetting. Dus blijven ze lekker hier.

Het criminele geld druipt overal de samenleving in: fiets een rondje door de multiculturele kansenbuurten en verbaast u zich over het aantal Mercedessen van anderhalve ton (al moet u van de Volkskrant en de VARA denken dat dat allemaal voetballers en rappers zijn). Zwaar criminele bikers zijn gezellige talkshowgasten en je kunt geen stap meer zetten zonder de gokreclames van allerlei hele en halve misdaadsyndicaten.

Geen laag in de organisatie waar het niet hommeles is

Het probleem beperkt zich trouwens niet tot de ‘lower orders’. Zoals we al jaren weten, stelt de Zuidas de miljarden euro’s veilig van de mondiale criminele bovenklasse en werkten de Nederlandse grootbanken mee aan het witwassen van kartelwinsten. De huidige generatie corpsballetjes – de advocaten en rechters van morgen – snuiven zoveel cocaïne dat de verenigingen niet meer weten wat ze met het probleem aan moeten. 

Enfin, of we nu de massamigratie of de postmoderne zedenverwildering de schuld willen geven, of puur het overschot aan (fout) geld en de centrale plaats die monetaire welvaart in onze cultuur inneemt, we zijn een criminogeen boevenland geworden. Tot overmaat van ramp lijkt de politie het allemaal niet vol te houden. Geen laag in de organisatie waar het niet hommeles is. Te weinig mensen, te veel onderlinge spanning, corruptie, brakke organisatie, te veel papierwerk… The list goes on. Die pet past ons misschien allemaal, maar je moet het anno 2022 wel erg graag willen.

Een ongetrainde callcentermedewerker op de stoel van oom agent

Dat is allemaal leuk en aardig, en over al die onderwerpen kunnen kasten worden volgeschreven, maar zo’n abstract probleem van een ineenstortende rechtsstaat en een tanend gezag van de politie wordt voor mij pas concreet als ik er zelf mee te maken heb natuurlijk. Veiligheid is immers een gevoel. Het zit zo: ik was opgelicht op Marktplaats. Ik had een horloge gekocht (voor de kenners: een Seiko Turtle) en bij levering bleek het horloge nep. Toch even beter kijken de volgende keer. Na een conflict met de verkoper raadde Marktplaats mij aan om aangifte te doen. Ik doe dat dan maar als brave burger.

Vervolgens krijg ik een mailtje van… Marktplaats. Kennelijk laat de politie het beoordelen van gevallen van online fraude over aan klantenservicemedewerkers van een internetbedrijf. Toch wonderlijk en ergens raar dat een ongetrainde callcentermedewerker op de stoel van oom agent gaat zitten en een officieel proces-verbaal moet beoordelen. Zou toch eigenlijk niet mogen in een rechtstaat, denk je dan.

Enfin, klein bier natuurlijk vergeleken met alle andere uitdagingen van ons rap naar een narcostaat afglijdende Nederland. Het is ergens ook wel logisch dat de politie helemaal geen tijd heeft voor het opsporen van de duizenden gevalletjes van kleine oplichting op het internet. Toch wond ik me erover op, zeker omdat Marktplaats besloot niets te doen met de aangifte en ik naar mijn geld kan fluiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.