René van Rijckevorsel

Terroristen gedood én staakt-het-vuren: Israël wint op alle fronten in Gaza

09 augustus 2022Leestijd: 2 minuten

Israël is blij en dat is begrijpelijk. Met een korte operatie in Gaza zijn twee terroristen uitgeschakeld en vijandelijke tunnels en installaties vernietigd. De operatie legde daarnaast pijnlijk de verdeeldheid onder de Palestijnen bloot. En als toetje was er een snel staakt-het-vuren. Knap werk, vindt René van Rijckevorsel.

Efficiënt en doeltreffend, zo kan het opvlammen van het Israëlisch-Palestijnse conflict afgelopen weekeinde het best worden omschreven. Maandag ging een staakt-het-vuren in, maar zondagochtend, na nog geen twee volle dagen strijd, hadden de Israëliërs hun tactische doelen al bereikt.

Lees ook deze blog van Robbert de Witt over Gaza-conflict: waarom het veel sterkere Israël nooit kan winnen

De twee belangrijkste militaire commandanten van de Islamitische Jihad, de door Iran gesteunde terreurorganisatie in Gaza, waren gedood. Daarnaast had Israël met luchtaanvallen meer dan 140 tunnels, wapenopslagfaciliteiten en lanceerplaatsen van raketten vernietigd.

De luchtstrijd was begonnen op vrijdagmiddag, toen Israël preventieve luchtaanvallen uitvoerde tegen Islamitische Jihad, die sluipschutters en antitankraketten aan de grens had geplaatst om Israëlische soldaten en burgers te doden.

Opvallend: Hamas hield zich afzijdig bij de vijandelijkheden

De wapenstilstand is gesloten tussen Israël en Islamitische Jihad. Hamas, dat de Gazastrook controleert, hield zich afzijdig bij de vijandelijkheden. Opmerkelijk, want Hamas en de extremere Islamitische Jihad zijn bondgenoten.

Lees ook deze blog van Leo Kwarten: Volgens de Hamas-dokter is Nederland ernstig verward

Dat Islamitische Jihad raketten afvuurt op Israël, wordt wel gezien als een indirecte uitdaging voor het leiderschap van Hamas. Ook de Palestijnse Autoriteit, die regeert in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever en een rivaal is van zowel Hamas als Islamitische Jihad, hield zich stil.

Het staakt-het-vuren werd bereikt na bemiddeling door Egypte en Qatar. De Amerikaanse president Joe Biden prees de Israëlische premier Yair Lapid, pas iets langer dan een maand in charge, voor het solide leiderschap van zijn regering. Op 1 november zijn er parlementsverkiezingen in Israël.

Helaas waren er ook burgerdoden te betreuren

Helaas waren er ook burgerdoden te betreuren. Tijdens het driedaagse conflict zouden 44 Palestijnen zijn omgekomen, terwijl het door de Amerikanen gesteunde raketafweersysteem Iron Dome het aantal Israëlische dodelijke slachtoffers op nul wist te houden.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn vijftien van de 44 doden kinderen. Volgens functionarissen in Gaza is Israël verantwoordelijk voor alle doden. Het Israëlische leger zegt dat de meerderheid van de burgers die in het weekeinde zijn omgekomen, zijn geraakt door islamitische Jihad-raketten die in de Gazastrook terechtkwamen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.