Verbod op lachgas is een duidelijk signaal aan de samenleving

24 augustus 2022Leestijd: 1 minuut
Lachgaspatronen en een ballon op een parkeerplaats. Foto: Sander Koning/HH/ANP

Lachgas is ongezond en kan leiden tot hersenschade. Tevens zorgen lege ampullen voor milieuvervuiling en was bij 1.800 ongelukken lachgas in het spel. Genoeg redenen om lachgas op te nemen in de Opiumwet, schrijft René van Rijckevorsel.

Veelvuldig gebruik van lachgas (di-stikstof­monoxide) heeft een verslavend effect, is ongezond en kan leiden tot hersenschade. Lege ampullen zorgen voor milieuvervuiling. In 2021 was bij 1.800 verkeersongelukken lachgas in het spel. In tal van gemeenten zorgen lachgasgebruikers voor veel overlast.

Marieke ten Katen schreef al over het advies aan de overheid: Slap advies van de Raad van State over lachgasverbod

Genoeg redenen, zou je denken, om lachgas op te nemen in de Opiumwet en daarmee verboden te verklaren. Maar de Raad van State denkt daar anders over. Het adviesorgaan van de overheid vindt dat eerst moet worden ingezet op voorlichting en preventie – iets wat al jaren gebeurt. Ook denkt de Raad van State dat een verbod moeilijk te handhaven is. Alsof dat ertoe doet. Er zijn zoveel verboden die moeilijk zijn te handhaven. Denk aan verkoop van alcohol en sigaretten aan jongeren. Een verbod is ook een signaal aan de samenleving en poten­tiële gebruikers: jongens, het spul is gevaarlijk!

Gelukkig kan het kabinet het advies van de Raad van State gewoon naast zich neerleggen. En banketbakkers vinden als het nodig is wel een andere manier om hun slagroom te kloppen.