Zihni Özdil Premium Corner

Waarom je moet plassen terwijl je doucht

10 september 2022Leestijd: 3 minuten

Besparen op gas, elektra, maar ook water is belangrijker dan ooit, vindt Zihni Özdil. Wie niet plast terwijl hij/zij/hen doucht, helpt het klimaat naar de filistijnen en is een dief van zijn eigen portemonnee.

De kersverse Britse premier Liz Truss, toch niet de meest linkse politica, heeft deze week aangekondigd dat een gemiddeld huishouden tot 2024 per jaar niet meer dan 2.500 pond voor energie zal hoeven betalen (omgerekend 2.800 euro).

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

De Duitse regering heeft deze week een steunpakket van maar liefst 65 miljard euro aangekondigd, inclusief een extra winstbelasting voor energiebedrijven, om de Duitse burger te compenseren voor de stijgende energielasten. In ferme taal zei bondskanselier Olaf Scholz dat hij ‘de zorgen van de burgers serieus neemt’ en verweet hij energiebedrijven ‘excessieve winsten’ te maken in moeilijke tijden.

De Franse minister van Financiën had afgelopen mei al aangekondigd dat de regering van president Emmanuel Macron niet zal toestaan dat Franse burgers hun energielasten met meer dan 4 procent zien stijgen.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Zelfs de Europese Unie (EU) pleit voor stevig ingrijpen in de ‘energiemarkt’ om burgers en het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen in de energielasten.

Nederland moet wachten tot Prinsjesdag

Raad u eens welk landje als enige niet wil tornen aan de ‘energiemarkt’ omdat anders de Heilige God van Marktwerking boos wordt? In antwoord op recente vragen vanuit de Tweede Kamer van verscheidene oppositiepartijen gaf het kabinet aan dat ingrijpen in de energieprijzen zou leiden tot een ‘ongeoorloofde marktverstoring’.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg naar de langetermijnstrategie om gas betaalbaar te houden voor huishoudens. Het antwoord van het kabinet: de markt!

Welke maatregelen treft Nederland dan wél voor burgers en mkb’ers die kopje onder dreigen te gaan door de stijgende energieprijzen? Terwijl alle landen om ons heen al lang maatregelen hebben genomen en gedeeld, houdt VVD-premier Mark Rutte onverstoorbaar zijn mond. U moet maar wachten tot Prinsjesdag.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.