Vervolging van Donald Trump oogt wankel

05 april 2023Leestijd: 2 minuten
Donald Trump in de rechtbank. Foto: ANP

Met veel bombarie is oud-president Donald Trump voor het gerecht gesleept. 34 aanklachten vanwege bedrijfsfraude werden dinsdag 4 april in New York onthuld. De zaak is zeker geen gelopen race, schrijft Victor Pak.

De voorgeleiding van Trump in de rechtbank was uniek. Trump is de eerste president in de Amerikaanse geschiedenis die is aangeklaagd – al werd zijn voorganger Ulysses Grant in 1872 kortstondig gearresteerd wegens te hard rijden met paard en wagen. Die zaak was een stuk eenvoudiger dan de verdenkingen tegen Trump.

Kern van de zaak is een betaling van zo’n 120.000 euro aan pornoactrice Stormy Daniels. Trumps persoonlijke advocaat Michael Cohen betaalde dat bedrag vlak voor de presidentiële verkiezingen van 2016. Bedoeling was om zo een vermeende affaire van Trump met Daniels uit het nieuws te houden. Trump won de verkiezingen en werd president.

Aanklager zet zo hoog mogelijk in

Cohen draaide later de bak in wegens de betaling. Die werd opgevoerd als juridische kostenpost terwijl dat niet het geval is. Hiervan zijn de 34 misdrijven afgeleid die Trump ten laste zijn gelegd. Hij overtrad wetten over bedrijfsvoering en campagnefinanciën volgens de aanklager in de staat New York.

De aanklager, Democraat Alvin Bragg, zet hoog in. Hij ziet de gevallen als bedrijfsfraude van de hoogste categorie. Bij veroordeling kan Trump vier jaar in de cel belanden.

De aanklager had daarvoor niet hoeven kiezen. Bedrijfsfraude kan ook als misdrijf van een lagere categorie worden vervolgd, maar dan is er geen mogelijkheid tot celstraf. Deze keuze om de zaak zo hoog in te schalen, draait om interpretatie.

Trump claimt onschuldig te zijn

Waarom deed Trump de betaling van het zwijggeld? Volgens Bragg om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. In zijn aanklacht moet Bragg bewijzen dat Trump met het zwijggeld doelbewust wilde frauderen. Trump ontkent dat en claimt onschuldig te zijn.

Bragg heeft de tijd om bewijslast te verzamelen. Pas in december gaat de zaak verder. Bragg heeft dan wat uit te leggen. Waarom vervolgt hij Trump in die hoogste categorie, sluit dat daadwerkelijk aan op de handelingen van de oud-president? Dat gaat voor Bragg nog een hele klus worden.