Een nieuwe kijk op beleggen als pensioenvoorziening

Als u bijna met pensioen gaat en u al die jaren hard gewerkt hebt, een goede boterham hebt verdiend en een flink spaarpotje hebt weten op te bouwen, zijn felicitaties zeker op hun plaats. Goed gedaan! Maar u bent er nog niet. U moet nog uitzoeken hoe u tijdens uw pensionering uw geld moet beleggen en beheren, zodat u uw doelstellingen kunt realiseren en niet zonder geld komt te zitten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan; veel mensen zullen geld uit hun portefeuille op moeten nemen om hun uitgaven tijdens hun pensioen te bekostigen.

Vandaar dat veel gepensioneerden van nature de neiging hebben om “veilige”, conservatieve beleggingen te kiezen, zodat hun gespaarde vermogen langer kan meegaan. Dit lijkt wellicht redelijk, en sommige vuistregels over beleggen bekrachtigen dit ook – zoals het gebruiken van je leeftijd om je vermogensallocatie te bepalen. Volgens deze clichématige vuistregel moet je je leeftijd aftrekken van 100 en voor dat percentage aandelen in je beleggingsportefeuille aanhouden. Zo zou een 70-jarige 30% aandelen en 70% vastrentende waarden in portefeuille hebben – mogelijk de verkeerde mix, zoals we hierna zullen toelichten. Als u met enige regelmaat contanten aan uw portefeuille moet onttrekken, zegt een andere twijfelachtige “waarheid” over pensioenbeleggen dat u zich op inkomstengenererende beleggingen moet richten, zoals dividenduitkerende aandelen en vastrentende coupons.

Maar zo’n algemeen aanvaarde wijsheid gaat niet voor iedereen op en u loopt mogelijk zelfs een vergroot risico dat u te snel op uw portefeuille – en dus op de kasstroom die u nodig zult hebben – inteert.

De vlucht naar veiligheid is niet altijd veilig

Met pensioen gaan voelt wellicht als hét moment om over te stappen op veiligere beleggingen, ook al betekent dit een lager rendement op langere termijn. Vanaf de dag waarop u met pensioen gaat, hebt u uw geld nog lange tijd nodig, misschien wel twintig jaar of langer. Bovendien, risico heeft vele gezichten – wellicht bent u er uiteindelijk in geslaagd om één risico te minimaliseren, maar bent u intussen wel kwetsbaarder geworden voor andere, potentieel gevaarlijkere, risico’s. We zullen hieronder een aantal potentiële risico’s van pensioenbeleggen bespreken die dikwijls over het hoofd worden gezien.

1 – Geen geld meer hebben is wellicht uw grootste risico – maar dat is waarschijnlijk niet te wijten aan volatiliteit

Veel beleggers zijn erg bang voor volatiliteit op korte termijn en de potentiële verliezen en onzekerheid die daarmee gepaard gaan. Uw beleggingen in waarde zien dalen, kan beangstigend zijn. Maar door uw kortetermijnvolatiliteit te minimaliseren, kan het voorkomen dat uw beleggingen niet het langetermijnrendement opleveren dat u nodig hebt om de twintig of dertig jaar die uw pensioen nog duurt van uw vermogen te kunnen leven.

Beleggers gaan er vaak vanuit dat vastrentende waarden veiliger zijn dan aandelen omdat aandelen met meer volatiliteit op korte termijn kampen. Zoals in Figuur 1 te zien is, zijn beleggingen in vastrentende waarden over aaneengesloten perioden van 5 jaar inderdaad minder volatiel geweest dan aandelen. Portefeuilles met meer vastrentende waarden leveren over een korte periode van vijf jaar weliswaar minder volatiliteit (gemeten aan de hand van de standaarddeviatie[i]), maar ook minder rendement op.

Figuur 1: Aaneengesloten periodes van 5 jaar

Bron: Global Financial Data, Inc., per 06/07/2018. Gemiddeld rendement van 01/01/1950 – 31/12/2017. Aandelenrendement op basis van de World Return Index van Global Financial Data, omgerekend naar euro. Het rendement van vastrentende waarden is gebaseerd op de Europe 10-year Government Bond Return Index van Global Financial Data en is omgerekend naar euro. Wisselkoersen van 01/01/1950 – 31/12/2017 afkomstig van Global Financial Data. Wisselkoersen van 01/01/1950 tot 01/01/1999 zijn gesimuleerd op basis van hoe de euro zou hebben gepresteerd als hij toen zou hebben bestaan.

Als deze gegevens worden uitgesmeerd over 20 jaar – wat veel beter aansluit op de vooruitzichten van de meeste gepensioneerden – verschijnt er een ander patroon. (Figuur 2) Aandelen zijn ongeveer even volatiel als vastrentende waarden, maar hebben een veel hoger jaarrendement. Als u een langere beleggingshorizon hebt en tijdens uw gehele pensioen inkomsten nodig hebt, is het wellicht verstandig om te overwegen om meer aandelen in uw portefeuille op te nemen.

Figuur 2: Aaneengesloten periodes van 20 jaar

Bron: Global Financial Data, Inc., per 06/07/2018. Gemiddeld rendement van 01/01/1950 – 31/12/2017. Aandelenrendement op basis van de World Return Index van Global Financial Data, omgerekend naar euro. Het rendement van vastrentende waarden is gebaseerd op de Europe 10-year Government Bond Return Index van Global Financial Data en is omgerekend naar euro. Wisselkoersen van 01/01/1950 – 31/12/2017 afkomstig van Global Financial Data. Wisselkoersen van 01/01/1950 tot 01/01/1999 zijn gesimuleerd op basis van hoe de euro zou hebben gepresteerd als hij toen zou hebben bestaan.

2 – De focus op inkomstengenererende beleggingen kan onvoorziene risico’s met zich meenemen

Sommige beleggers voelen zich aangetrokken door vastrentende waarden en dividenduitkerende aandelen omdat deze een gestage inkomstenstroom beloven waarmee zij mogelijk hun uitgaven kunnen dekken zonder op hun belegde vermogen in te teren. Maar aan deze beleggingen zijn ook weer specifieke risico’s verbonden. Zo kunnen de bedrijven achter de dividenduitkerende aandelen altijd het dividend verlagen, waardoor de inkomstenstroom waar u mogelijk afhankelijk van bent, afneemt. Daarnaast zijn dergelijke bedrijven in de regel vrijwel uitsluitend in een handjevol sectoren en bedrijfstakken te vinden, waardoor uw portefeuille potentieel niet voldoende gespreid is.

En daar komt bij dat u geen inkomstengenererende beleggingen nodig hebt om inkomsten te kunnen ontlenen aan uw portefeuille. Selectief aandelen verkopen kan een flexibele, fiscaal voordelige manier zijn om een inkomstenstroom te genereren en tegelijkertijd het rendement te behalen dat u nodig hebt – wij noemen dit de strategie van “eigenkweek-dividenden”.

3 – Conservatief beleggen is met het oog op inflatie mogelijk minder veilig

Wellicht bent u nog altijd bereid om genoegen te nemen met een iets lager rendement in ruil voor minder risico en minder stress. Dit lijkt misschien een goede deal, maar vergeet niet de inflatie mee te rekenen als u de voor- en nadelen hiervan tegen elkaar afweegt. De meeste centrale banken van de G20-landen streven naar een inflatiepercentage dat tussen de 2% en 3% ligt. En in sommige van deze landen is de inflatie in het verleden zelfs hoger geweest.

Inflatie leidt ertoe dat uw koopkracht in de loop der tijd afneemt, spaartegoeden minder waard worden en het rendement van beleggingen daalt. Bijvoorbeeld: Als u per jaar USD 50.000 uit uw portefeuille nodig hebt om uw levensonderhoud te bekostigen, groeit dit bedrag bij een inflatie van 2,99% in tien jaar uit tot USD 67.000 per jaar. Daarom is het zo belangrijk om bij het kiezen van beleggingen vooral te kijken naar het rendement van uw portefeuille op lange termijn. Deze constante inflatiedruk kan ervoor zorgen dat een belegging die nu behoorlijk goed lijkt, uitmondt in een belegging die nauwelijks uw koopkracht op peil kan houden in de periode dat u met pensioen bent.

Samenvattend: beleggen voor pensioeninkomsten: de aanpak van Fisher Investments

Nu we wat waarschuwende geluiden hebben laten horen en een aantal beleggingsmythes hebben doorgeprikt, willen we graag uitleggen hoe wij te werk gaan bij het realiseren van pensioeninkomsten voor onze cliënten.

Wij geloven dat succesvol beleggen begint met het vaststellen van uw doelen, zowel op persoonlijk als financieel gebied, en het bepalen van uw beleggingshorizon – hoelang u uw geld nodig hebt. Wij helpen onze klanten na te denken over wat ze willen dat hun geld voor hen doet en zelfs over hoe zij hopen hun tijd te besteden. Zodra de doelstellingen opgesteld zijn, stellen we vast hoeveel contanten u nodig zult hebben uit uw portefeuille en wegen we af of dat haalbaar en betaalbaar is voor u.

U kunt daar een duidelijk beeld van krijgen door uw uitgaven (aan zowel duurzame als niet-duurzame consumptiegoederen) te vergelijken met uw inkomstenbronnen die niets met uw portefeuille van doen hebben (zoals salaris en pensioen). Dat zal u erbij helpen om uit te vinden hoeveel geld u nodig zult hebben uit uw pensioenportefeuille. Met andere woorden: welk deel van uw uitgaven zult u moeten bekostigen uit inkomsten uit uw beleggingen?

Als we deze basisgegevens hebben, kunnen we overgaan tot de hamvraag van vermogensallocatie: waar moeten we in beleggen? Het totaalrendement stellen wij daarbij voorop, en we richten ons niet uitsluitend op inkomstengenererende beleggingen, zoals vastrentende coupons of dividenduitkerende aandelen. Afhankelijk van uw tijdshorizon en uw persoonlijke situatie kunnen wij dan een portefeuille met uitsluitend aandelen voorstellen of een combinatie van aandelen en vastrentende waarden. Zoals we hierboven al aanstipten, geloven wij dat het selectief verkopen van aandelen voor kasstroom, wat wij “eigenkweek-dividenden” noemen, een flexibele en in potentie fiscaal voordelige methode kan zijn om gedurende een lang pensioen inkomsten te genereren en om voldoende rendement te behalen om uzelf te beschermen tegen inflatie.

Het beheren van een dynamische pensioenportefeuille kan veel tijd vergen en uitdagend zijn, met name omdat volatiele markten uw discipline en geduld op de proef kunnen stellen. De afgelopen decennia hebben we duizenden cliënten bijgestaan bij het beleggen voor pensioeninkomsten. We hebben het beheer van hun portefeuilles uit handen genomen en hebben hen zo geholpen bij het bereiken van hun doelen.

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

[i] De standaarddeviatie is de mate van fluctuatie in het historische rendement. Deze maatstaf voor risico is in deze twee grafieken toegepast op het jaarrendement over periodes van 5 en van 20 jaar.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Fisher Investments

De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: wat is het juiste moment om een aandeel te verkopen?

Een van de moeilijkste beslissingen die beleggers moeten nemen, is bepalen wanneer ze een aandeel moeten verkopen. Er zijn veel redenen waarom beleggers willen verkopen, maar meestal is het een emotionele reactie op negatieve marktvolatiliteit of een scherpe koersdaling. Volgens Fisher Investments Nederland zouden verkoopbeslissingen niet alleen gebaseerd moeten zijn op emotie of koersbewegingen. De […]

Lees verder
Fisher Investments

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de huidige inflatie

De wereldwijde inflatie was de afgelopen jaren een belangrijk aandachtspunt voor beleggers en consumenten. Hoewel de inflatie aanzienlijk lager staat dan op de piek in 2022, hebben veel consumenten nog steeds last van de hogere prijzen voor alles, van levensmiddelen tot vakanties en van huisvesting tot energie. Daarom vragen velen zich af of de prijzen […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland ervaart hoe de hype van kunstmatige intelligentie in perspectief kan worden geplaatst

Kunstmatige intelligentie (AI) is een van de populairste beleggingsthema’s van 2024. AI bestaat in bepaalde vorm al tientallen jaren, maar sinds het publieke debuut van ChatGPT – een chatbot gebaseerd op een groot taalmodel – en andere soortgelijke programma’s, is het enthousiasme van investeerders over AI enorm toegenomen. Terwijl sommigen geloven dat AI een goudmijn […]

Lees verder
Fisher Investments

De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: Groeiaandelen of waardeaandelen—Welke belegging past bij u?

Omdat er wereldwijd meer dan 55.000 beursgenoteerde bedrijven zijn[i], hanteren veel beleggers methodes om aandelenmarkten onder te verdelen in overzichtelijke categorieën. Sommigen kijken naar marktkapitalisatie – de grootte van een bedrijf – en richten zich alleen op kleine of grote bedrijven. Anderen focussen op specifieke landen, regio’s of sectoren. Weer een andere benadering is om […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland legt vanuit zijn ervaringen uit hoe u euforie kunt opsporen

Zoals de legendarische Amerikaanse belegger Sir John Templeton ooit zei: “Bullmarkten komen voort uit pessimisme, groeien door scepticisme, rijpen door optimisme en sterven door euforie”. Hoewel elke marktcyclus anders is, zijn we ervan overtuigd dat marktneergangen het best voorspeld kunnen worden als we alert blijven op euforie (wanneer beleggers meer verwachten van de economie dan […]

Lees verder
Fisher Investments

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met zeepbellen op de aandelenmarkt

Aandelenmarkten stijgen meestal, en soms gaat dat zo hard dat ze losraken van de werkelijkheid, waardoor er een zeepbel ontstaat. Uit ons onderzoek blijkt echter dat dit historisch gezien zeldzaam is.[i] Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland met zeepbellen komt een nieuw kenmerk naar voren. Hier leggen we uit waarom ze voorkomen, hoe je […]

Lees verder
Fisher Investments

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de stijgende levensverwachting – en de financiële risico’s die daarbij horen

Honderdplussers vormen de snelst groeiende bevolkingsgroep ter wereld.[i] Die langere levensduur getuigt van de voortdurende vooruitgang op medisch gebied en de stijgende levenskwaliteit. Dat is natuurlijk geweldig nieuws, wat ons betreft. Maar daar zitten ook financiële aspecten aan vast: Wanneer we bij Fisher Investments Nederland dergelijke situaties onder de loep nemen, zien we dat de […]

Lees verder
Fisher Investments

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de waarderingen op de aandelenmarkten

Wat koopt u eigenlijk als u aandelen aankoopt? In beginsel koopt u een klein aandeel in een bedrijf – en de toekomstige winsten daarvan. Maar alleen uit de koers kunt u nog niet opmaken of u te veel of te weinig betaalt. Fisher Investments Nederland merkt dat beleggers daarom vaak de waarderingen onder de loep […]

Lees verder
Fisher Investments

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met veranderingen in de belastingtarieven

Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland met financiële en politieke commentaren blijkt dat veranderingen in belastingtarieven veel aandacht krijgen vanwege hun vermeende impact op aandelen – vooral recentelijk, nu de komende verkiezingen in de VS en Groot-Brittannië de geruchten over grote verschuivingen op belastinggebied aanwakkeren. We hebben echter geconstateerd dat er geen vaste correlatie […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland vertelt over haar ervaringen met de invloed van wereldwijde verkiezingen op aandelenkoersen

Opmerking: ons politiek commentaar is bewust onpartijdig. Fisher Investments Nederland heeft geen voorkeur voor bepaalde politieke partijen of politici en beoordeelt politieke ontwikkelingen uitsluitend op hun potentiële gevolgen voor de economie en de markt. 2024 wordt een jaar met volop verkiezingen: bijna de helft van de wereldbevolking gaat dit jaar naar de stembus. Uiteraard staan […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland gaat na of goud de juiste keuze is voor uw portefeuille

Sommige beleggers zijn van nature aangetrokken tot goud. Uit de ervaring van Fisher Investments Nederland blijkt dat goud sinds 2023 weer populair is onder beleggers: na de brede neergang op de aandelenmarkten in 2022 waren veel mensen namelijk sceptisch over aandelen. Toen de aandelenkoersen weer opveerden vanaf oktober 2022, het dieptepunt van de toenmalige berenmarkt, […]

Lees verder
Fisher Investments

Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland bewegen aandelen en het bbp niet parallel

Overheden gebruiken het bruto binnenlands product (bbp) om de economische activiteit en output te meten, wat van belang is voor aandelen. Maar volgens de ervaringen van Fisher Investments Nederland met het onderzoeken van de economie en de markten, zien we dat ze niet altijd synchroon bewegen. Nu de commentatoren die wij volgen, waarschuwen dat een […]

Lees verder
Fisher Investments

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de loon-prijsspiraal

In de financiële publicaties die we volgen wordt in geval van hoge inflatie (algemeen stijgende prijzen in de hele economie) vaak beweerd dat er sprake is van een loon-prijsspiraal. De loon-prijsspiraaltheorie stelt, zo blijkt uit de ervaringen en het onderzoek van Fisher Investments Nederland, dat inflatie tot hogere lonen leidt, die bedrijven vervolgens moeten compenseren […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland bespreekt haar ervaringen met dividend

Fisher Investments Nederland ervaart dat een focus op dividend in de financiële media keer op keer wordt aangehaald als een vermeende lucratieve beleggingsstrategie. Maar uit onze ervaring blijkt dat een focus op dividend ten onrechte zoveel wordt opgehemeld. Daarmee willen we absoluut niet zeggen dat we deze betalingen principieel veroordelen. Wij geloven simpelweg dat het […]

Lees verder
Fisher Investments

Drie manieren om met beleggersangst om te gaan volgens Fisher Investments Nederland

“De aandelenkoersen daalden vandaag opnieuw, waardoor beleggers zich afvragen of dit het begin is van een langdurige neergang op de financiële markten.” Herkent u dit soort verhalen? Volgens Fisher Investments Nederland is het volkomen normaal dat u met angst en beven toekijkt als de aandelenmarkten dalen. Deze gevoelens zitten niet alleen in ons hoofd. Een […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland bespreekt een betere manier om uw portefeuille samen te stellen

Veel beleggers zijn ervan op de hoogte dat het selecteren van de juiste aandelen doorslaggevend is voor uw rendement, dat weet Fisher Investments Nederland. Maar wat als u uw portefeuille effectiever kunt samenstellen dan u nu doet? In plaats van door duizend afzonderlijke effecten te spitten op zoek naar de spreekwoordelijke spelden in een hooiberg, […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland analyseert welke factoren ten grondslag liggen aan marktcycli

Uit de analyses van Fisher Investments Nederland van de markthistorie blijkt dat een volledige marktcyclus bestaat uit twee belangrijke perioden: een stierenmarkt (langdurige periode van over de hele linie stijgende aandelen) en een berenmarkt (doorgaans langdurige en door fundamentals veroorzaakte daling van meer dan 20%). Beleggers kunnen dan ook de neiging hebben zich uitsluitend te […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de rol van de industriële productie in de moderne economie

Financieel commentatoren die wij lezen, besteden vaak aandacht aan zwakte in de verwerkende industrie, omdat dit vaak als signaal wordt gezien dat de bredere economie in moeilijkheden verkeert. In sommige gevallen zijn we het daarmee eens – teleurstellende cijfers vanuit fabrieken kunnen inderdaad wijzen op een kwakkelende economie. Maar dit is geen vaststaand feit, omdat […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland bespreekt een populaire beurswijsheid: seizoensgebonden beleggingsmythes

Een veelgehoorde marktmythe waar sommige commentatoren achter staan, is dat bepaalde perioden van het jaar beter zijn om te beleggen dan andere. De analyse van Fisher Investments Nederland van historische marktontwikkelingen laat echter zien dat seizoensinvloeden geen voorspellend karakter hebben. Volgens de analyses van Fisher Investments Nederland van financiële literatuur, blijkt dat er het hele […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland gaat in op hoe aandelen worden beïnvloed door demografische ontwikkelingen

Is economisch verval een gevolg van vergrijzing? Commentatoren die wij volgen, beweren vaak dat een vergrijzende bevolking naast minder consumenten, arbeidskrachten en productiviteit ook grotere fiscale lasten voor de overheid met zich meebrengt. Dit zijn allemaal scenario’s die volgens hen de economische groei en op den duur de aandelenkoersen zullen aantasten. Toch blijkt uit onderzoek […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland onderzoekt wat de woorden van monetaire beleidsmakers ons vertellen

Terwijl de inflatie (algemeen stijgende prijzen in de hele economie) vorig jaar wereldwijd hoog opliep, zagen wij iets anders ook hoog oplopen: de discussies rondom het toekomstig monetair beleid.[i] Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan haalden de rentebesprekingen van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), vaak de krantenkoppen in […]

Lees verder
Fisher Investments

De lessen die Fisher Investments Nederland leert uit de reactie van de aandelenmarkten op de energiecrisis in Europa

Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland blijkt dat de markten toekomstgericht én adaptief zijn. In de manier waarop aandelen hebben gereageerd op het Europese energietekort na de Russische inval in Oekraïne eind februari 2022, ziet Fisher Investments Nederland een casestudy van hun werking in de praktijk. Wij zijn ervan overtuigd dat dit waardevolle kennis is […]

Lees verder
Fisher Investments

Het zwaarmoedige 2022 biedt volgens Fisher Investments Nederland waardevolle beleggingslessen

Voor veel beleggers kon 2022 niet snel genoeg voorbij zijn. Hoge inflatie, de tragische Russisch-Oekraïense oorlog, coronalockdowns in China, vrees om het beleid van centrale banken en zorgen om een recessie wogen als een molensteen op het beleggerssentiment – waardoor de wereldwijde aandelenmarkten over de hele linie zakten. Sommige barometers van beleggerssentiment zakten zelfs tot […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland vertelt waarom benchmarking van belang is

Een portefeuille samenstellen kan vrij lastig zijn. Wij hebben ondervonden dat het zonder enige begeleiding het een hele opgave kan zijn om te kiezen waarin u wilt investeren vanwege de talloze beleggingen die vandaag beschikbaar zijn. Onze ervaring is dat het baseren van uw portefeuille op een diverse, brede maatstaf van de markt (ook wel […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland over de vlucht naar contanten

De ervaring leert ons dat wanneer de markten volatiel en de onzekerheid groot zijn, beleggers het vaak een goed idee vinden om veel contanten aan te houden. Uit een historische analyse van de markten door Fisher Investments Nederland blijkt echter dat ze op die manier de problemen soms net groter maken. Veel contanten aanhouden kan […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland geeft meer kijk op groene energie

Groene energie krijgt veel aandacht in de financiële publicaties die Fisher Investments Nederland volgt. Particulieren willen misschien investeren in dit vermeende marktsegment van de toekomst in de hoop veel rendement te halen uit de toegenomen aandacht van de wereld voor zaken zoals klimaatverandering. Ook stelt dit volgens hen ze in staat de transitie naar energiebronnen […]

Lees verder
Fisher Investments

Zijn gemiddelde rendementen de norm? Fisher Investments Nederland geeft antwoord hierop

Wat voor rendement op de aandelenmarkt is redelijk in een bepaald jaar? Is dat 5%, 10% of 20%? Uit de analyses van Fisher Investments Nederland over financiële publicaties en opinies, blijken veel beleggers cijfers te noemen die variëren van hoge enkele cijfers tot lage dubbele cijfers, gebaseerd op het historische langetermijngemiddelde van aandelen.[i] Hoewel de […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland legt uit waarom koploperschap op de financiële markten niet blijvend is

Fisher Investments Nederland analyseert wereldwijde aandelen volgens een top-down benadering, wat betekent dat we ze classificeren op basis van gemeenschappelijke kenmerken (bijvoorbeeld land of sector). Wij baseren beleggingsbeslissingen hoofdzakelijk op de wijze waarop brede economische en politieke factoren deze categorieën waarschijnlijk zullen beïnvloeden. Ook bekijken we of het sentiment ten aanzien van deze categorieën deze […]

Lees verder
Fisher Investments

Hoe beleggers volgens Fisher Investments Nederland voordeel kunnen halen uit goed inzicht in hun beleggershorizon

Hoe lang moet een portefeuille belegd zijn om iemands doelen te bereiken? Met andere woorden, wat is de beleggingshorizon van een belegger? Onze ervaring is dat het een eenvoudige en belangrijke vraag betreft, maar toch hebben velen moeite om hierop een antwoord te geven. Naar de mening van Fisher Investments Nederland kunnen inzicht in en […]

Lees verder
Fisher Investments

Waarom Fisher Investments Nederland denkt dat er mogelijk te veel wordt betaald bij beursintroducties

Beursintroducties (IPO’s) leveren spannende koppen op in publicaties die Fisher Investments Nederland volgt. Maar deze overmatige aandacht kan naar onze mening tot de verkeerde conclusie leiden dat het kopen van een aandeel bij beursgang een gemakkelijke manier is om snel grote winsten te behalen. Integendeel, we zijn van mening dat IPO-aandelen vaak te duur zijn, […]

Lees verder
Fisher Investments

Wat is de drijvende kracht achter de financiële markten?

Wat laat de markten bewegen? Op korte termijn zullen de financiële commentatoren die we volgen vaak een breed scala aan verschillende krantenkoppen citeren. Volgens onderzoek door Fisher Investments Nederland en het moederbedrijf Fisher Investments, blijkt echter dat de grootste bewegingen op de markten op de lange termijn gedreven worden door verrassingen – oftewel de kloof […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland over de kracht van samengestelde rente

Op het eerste gezicht lijkt samengestelde rente (ook wel rente op rente) misschien geen ingewikkeld concept: u behaalt ook rendement over eerder gerealiseerd rendement. Fisher Investments Nederland is er echter van overtuigd dat écht beleggingssucces op lange termijn alleen mogelijk is als u de kracht van samengestelde rente door en door begrijpt en ook weet […]

Lees verder
Fisher Investments

De verborgen lessen binnen sectoren volgens Fisher Investments Nederland

De ervaring van Fisher Investments Nederland is dat beleggers sectoren op de aandelenmarkten vaak als een uniform geheel beschouwen – alsof alle aandelen binnen die sector zich op dezelfde manier zullen ontwikkelen. Ze gaan er bijvoorbeeld van uit dat grote halfgeleiderbedrijven de trend in de brede technologiesector zullen volgen of dat farmaceutische bedrijven een goed […]

Lees verder
Fisher Investments

Waarom de politieke impasse zo geliefd is bij de markten

Wat voor invloed hebben verkiezingen op aandelen? Veel commentatoren die we volgen lijken vooropgezette ideeën te hebben over welke kandidaat of partij het meest gunstig is voor de markten. Maar volgens Fisher Investments Nederland hebben aandelen geen voorkeur voor een specifieke partij of politicus. We raden beleggers aan deze opvattingen over hen opzij te zetten. […]

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland: Bescherm uzelf tegen financiële oplichting

Financiële oplichterij vormt overal ter wereld een grote bedreiging. Het aantal en de vormen van oplichting en fraude nemen elke dag toe. Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat 56% van de Europeanen in de voorbije twee jaar in aanraking kwam met een vorm van oplichting of fraude[i]. Oplichters maken daarbij gebruik van […]

Lees verder
Fisher Investments

Waarom ‘er vroeg bij zijn’ niet altijd beloond wordt bij het beleggen, volgens Fisher Investments Nederland

Het is een van de populairste onderwerpen in de financiële media die de onderzoeksanalisten van Fisher Investments, de moedermaatschappij van Fisher Investments Nederland, volgen: wat is de volgende grote beleggingskans? Er zijn heel wat nieuwe trends die een groot winst- en groeipotentieel bieden, zoals kunstmatige intelligentie, revolutionaire farmaceutische producten en de snelgroeiende opkomende markten. Succes […]

Lees verder
Fisher Investments

Drie aspecten van uw financiële situatie die u jaarlijks moet beoordelen

Als u doelstellingen hebt geformuleerd, een budget hebt vastgesteld en een robuust financieel langetermijnplan hebt ontwikkeld – belangrijke stappen om uw financiële situatie te verbeteren – hebt u al meer vooruitgang geboekt dan veel anderen. Maar het financiële plan van uw gezin is erbij gebaat als u er regelmatig aandacht aan besteedt en aanpassingen in […]

Lees verder
Fisher Investments

Acht veelvoorkomende beleggingsfouten en hoe u ze kunt vermijden

Beleggen op de financiële markten is complex en de potentiële gevaren voor beleggers zijn talrijk. Daarom noemt Ken Fisher, oprichter en Co-Chief Investment Officer van Fisher Investments, de aandelenmarkt ook wel “De Grote Vernederaar”. Wanneer u als langetermijnbelegger veelvoorkomende beleggingsfouten begrijpt en kunt vermijden, bent u beter in staat om uw financiële langetermijndoelstellingen te bereiken. […]

Lees verder
Fisher Investments

Waarom vermogensallocatie volgens Fisher Investments Nederland niet hetzelfde is als diversificatie

Wat maakt een portefeuille gediversifieerd? Het algemene, in de beleggingsbranche gangbare antwoord luidt dat gediversifieerde portefeuilles genoeg verschillende effecten moeten bevatten om te voorkomen dat problemen in één marktsegment of met één effect u beletten uw beleggingsdoelen te bereiken. Wij volgen echter al vele jaren de financiële analyses wereldwijd en merken dat dit antwoord voor […]

Lees verder
Fisher Investments

Waarom beleggers de “prospect theory” voor ogen moeten houden

Hoewel veel mensen op terreinen als sport en spel rationeel blijven en eenmaal verliezen evenredig zullen zien aan eenmaal winnen, handelen ze vaak anders als ze beleggen en hun eigen vermogen beheren. Met Nobelprijzen bekroond onderzoek wijst uit dat mensen op financieel gebied verschillende waarde hechten aan winst en verlies; aan verlies wordt veel zwaarder […]

Lees verder
Fisher Investments

Vermogensallocatie: wat het inhoudt en hoe het beleggers helpt

De ervaring leert dat de gemiddelde belegger veel aandacht besteedt aan wat de winnaars en verliezers zijn onder individuele effecten. Onderzoeksanalisten van Fisher Investments, de moedermaatschappij van Fisher Investments Europe, zien dit onderwerp ook vaak langskomen in de financiële media. Maar wij geloven juist dat vermogensallocatie – de verhoudingen tussen aandelen, vastrentende effecten en andere […]

Lees verder
Fisher Investments

Waar komt volatiliteit vandaan?

Benjamin Franklin had het mis. In 1789 schreef deze homo universalis en eerste ambassadeur van de VS in Frankrijk: “In deze wereld bestaan er, behalve de dood en belastingen, geen zekerheden.” Franklin had over het hoofd gezien dat sinds de oprichting van ’s werelds eerste effectenbeurs in Amsterdam, ongeveer 180 jaar eerder, ook marktvolatiliteit tot […]

Lees verder
Fisher Investments

Waarom de duur van een bullmarkt volgens Fisher Investments Nederland niet relevant is

Hoe lang gaat de in maart 2020 begonnen opleving van de aandelenmarkt duren?[i] Volgens veel commentatoren die Fisher Investments Nederland volgt, zal de bullmarkt nog vele jaren aanhouden. Hun redenering is als volgt: sinds 1925, toen er betrouwbare historische gegevens beschikbaar kwamen, is de gemiddelde duur van een bullmarkt – een lange periode van over […]

Lees verder
Fisher Investments

Waarom informatie over de handelsbalans volgens Fisher Investments Nederland weinig nut heeft

Volgens de Europese Unie (EU) is haar handelsoverschot (het saldo van de uitvoer en de invoer) opgelopen van € 191,5 miljard in 2019 tot € 217,5 miljard in 2020, een stijging van 13,6%.[i] Ten opzichte van 2018 bedroeg de toename vorig jaar 23,0%.[ii] Heel wat financiële commentatoren vinden dat een groeiend handelsoverschot erop wijst dat de wereldeconomie aantrekt. Maar […]

Lees verder
Fisher Investments

Drie beleggingsvalkuilen die u moet vermijden als markten verhit raken

Bent u klaar voor de unieke beleggingsuitdagingen van een op hol geslagen markt? Een markt slaat doorgaans op hol wanneer beleggers te optimistisch zijn en aandelen hoger waarderen dan gerechtvaardigde prijsniveaus. Zelfs als markten nog niet helemaal dol zijn, kunnen ze wel al verhit raken, en wanneer de waanzin toeslaat is het goed te weten […]

Lees verder
Fisher Investments

Tips van Fisher Investments Nederland voor het vermijden van op emoties gebaseerde beleggingsfouten

Uit financiële commentaren en de algemene stemming in de afgelopen 12 maanden leidt Fisher Investments Nederland af dat het sentiment onder beleggers radicaal is omgeslagen van diep pessimisme over de pandemie en de gevolgen ervan voor de markt naar optimisme over de toekomst in een gevaccineerde wereld na COVID. Onze ervaring leert dat beide emoties […]

Lees verder
Fisher Investments

De Amerikaanse politieke impasse kan gunstig zijn voor aandelen, zelfs voor niet-Amerikaanse aandelen

De emoties en spanningen lopen hoog op in de nasleep van de recente Amerikaanse verkiezingen. Toch zaten de aandelenmarkten in de lift, reagerend op hun typische kille, emotieloze, toekomstgerichte manier. Waarom? Omdat de aandelenmarkten zich niet richten op de uitkomst van welke politieke race dan ook, maar op de machtsverhoudingen die na de verkiezingen ontstaan. […]

Lees verder
Fisher Investments

Pensioenplanning voor stellen

We richten ons doorgaans op de financiële aspecten van pensioenplanning – van financiële langetermijndoelen tot een optimale vermogensallocatie. Deze en andere financiële beslissingen zijn cruciaal. Doordat we in de afgelopen decennia duizenden beleggers hebben geholpen om hun pensioen succesvol te plannen, hebben we geleerd dat ook de sociale en persoonlijke aspecten van uw pensionering deel […]

Lees verder
Fisher Investments

Belegt u slechts in een handjevol bedrijven? Fisher Investments Nederland adviseert u om uw blik te verbreden

Als u uw portefeuille onder de loep neemt, bent u dan trots op de aandelen die fors zijn gestegen? Bent u gefixeerd op de grootste achterblijvers en stelt u zich voor hoe hoog uw rendement zou zijn als die niet in uw portefeuille zouden zitten? Bij Fisher Investments Nederland weten we uit ervaring dat veel […]

Lees verder
Fisher Investments

Diversificatie – een handleiding van Fisher Investments Nederland

Al generaties lang wijzen beleggingsdeskundigen op het belang van diversificatie als middel om risico’s te beheren en tegelijkertijd de langetermijngroei te realiseren waar veel aandelenbeleggers naar streven. Maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe kom je erachter of je portefeuille voldoende gediversifieerd is? In deze beknopte handleiding bespreekt Fisher Investments Nederland enkele van onze basisinzichten op […]

Lees verder