Het begint met een daling van de aandelenmarkten. Twijfel slaat om in bezorgdheid naarmate financiële nieuwsmedia de vrije val beschrijven – en speculeren over verslechterende vooruitzichten. Bezorgdheid groeit uit tot regelrechte angst naarmate er op de volatiel markten een brede neerwaartse trend ontstaat.
Het is normaal dat u bezorgd en ongerust bent tijdens turbulente perioden op de aandelenmarkt of op het dieptepunt van een bearmarkt. En deze gevoelens zitten niet alleen in uw hoofd. Een onderzoek uit 2014 van de Universiteit van Californië in San Diego toont aan dat dagelijkse schommelingen in aandelenkoersen een vrijwel onmiddellijk effect kunnen hebben op de gezondheid van beleggers. De studie constateerde dat forse dalingen van de aandelenkoersen gepaard gaan met een toenemend aantal ziekenhuisbezoeken in de daaropvolgende twee dagen – vooral vanwege geestelijke gezondheidsklachten.[i]
Afgezien van de potentiële lichamelijke en psychologische effecten, kan financiële bezorgdheid er ook toe leiden dat beleggers op emoties gebaseerde fouten maken die hun financiële langetermijndoelen in gevaar kunnen brengen. Er zijn echter positieve stappen die u kunt zetten om deze stress tegen te gaan en dure beleggingsfouten te vermijden waarmee u uw financiële toekomst mogelijk op losse schroeven zou zetten.
Laat de media even links liggen
De verslavende pings van sociale media en het gekakel van nieuwszenders die 24 uur per dag actief zijn kunnen voortdurend voor onrust zorgen tijdens een marktdaling. Het is goed om op de hoogte te blijven, maar te veel tijd besteden aan onophoudelijke marktupdates en rondhangen op sociale media kan nadelig uitpakken als u niet in staat bent om een stap terug te doen en de huidige gebeurtenissen of uw beleggingsdoelstellingen op de lange termijn in perspectief te plaatsen. Laat het nieuws en de sociale media een tijdje links liggen om alles op een rijtje te zetten. Beperk uzelf wellicht tot een vast aantal uren per dag of per week. Blijf op de hoogte, maar staar u niet blind op dagelijkse marktbewegingen. Wees op uw hoede voor sensatiezucht en meningen in de informatie die u tot zich neemt en zet deze af tegen controleerbare feiten. Met name sociale mediaplatforms of online blogs kunnen vaak ondoordachte of slecht onderbouwde informatie uit twijfelachtige bronnen bevatten. Dus mijd beleggingsadviezen die getuigen van een gebrek aan moreel besef, expertise of beide.
U kunt een gecombineerd effect bewerkstelligen door niet alleen een mediapauze in acht te nemen, maar ook meer positief gedrag te ontwikkelen. Wanneer u bijvoorbeeld het gevoel heeft dat de sociale media en de financiële berichtgeving uw stemming negatief beïnvloeden, haal dan even een frisse neus, ga een stukje wandelen, start een project of doe wat aan lichaamsbeweging om uw zinnen te verzetten.
Vind een manier om de situatie financieel onder controle te hebben
Bezorgdheid komt vaak voort uit een gebrek aan controle. U hebt wellicht de indruk dat de gebeurtenissen met u aan de haal gaan, hetgeen u een gevoel van machteloosheid geeft. Hoewel u geen controle heeft over marktbewegingen, bent u allesbehalve machteloos tijdens een marktdaling. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw bezorgdheid weg te nemen en weer het gevoel te krijgen dat u de situatie financieel onder controle hebt.
- Stel financieel orde op zaken: Beleggingen zijn slechts een deel van uw financiële totaalplaatje. Oefen financiële controle uit waar u kunt. Als u geen financieel plan hebt, ga dan om de tafel zitten met iedereen die betrokken is bij uw maandelijkse budget om te kijken welke behoeften prioriteit hebben. Als u al een financieel plan hebt, kijk dan opnieuw naar uw budget en prioriteiten, zodat u weet waar uw geld naartoe gaat. Vervolgens kunt u waar nodig snijden in overbodige kosten. U ondersteunt uw financiën op korte en middellange termijndoor te zorgen voor een noodreserve die uw uitgaven voor ten minste drie maanden dekt. Een noodreserve kan van pas komen als u voor onverwachte uitgaven komt te staan of een deel van uw inkomsten kwijtraakt.
- Houd uw beleggingsdoelstellingen tegen het licht, en herschik uw portefeuille indien nodig: Als u beschikt over een financieel plan maar het is al even geleden dat u uw doelstellingen hebt herzien met het oog op recente levensgebeurtenissen, is het nu misschien een goed moment om het plan opnieuw te beoordelen. Als uw langetermijndoelen zijn veranderd of uw portefeuillesamenstelling te zeer van de beoogde assetallocatie is gaan afwijken, moet u dit wellicht rechttrekken.
- Beschouw “niets doen” als een actieve keuze: Wanneer de markten kapseizen, kan het lijken alsof ook u kopje onder gaat. U hebt vaak het gevoel dat u iets moet ondernemen – anderen keren de markt mogelijk de rug toe en vinden dat u dat ook zou moeten doen. Deze gevoelens kunnen u echter verder van uw financiële doelen verwijderen: als u op het verkeerde moment verkoopt, loopt u het daaropvolgende herstel mis. Dus wat kunt u doen? Niets doen kan een betere optie zijn als u reeds beschikt over een verstandig beleggingsplan met een optimale assetallocatie. Hier voelt u zich op het eerste gezicht misschien ongemakkelijk bij, maar u kunt het mentaal ook anders benaderen. Zie het als een actief besluit om verder te gaan op een weg die zijn vruchten gaat afwerpen als u op langere termijn gedisciplineerd weet te blijven.
Laat u bijstaan door een betrouwbare adviseur
Financiële bezorgdheid kan u het gevoel geven dat u door de bomen het bos niet meer ziet en niet meer weet wat u moet doen. Deze tips kunnen u helpen om tot rust te komen en weer grip te krijgen op de situatie. Maar onthoud: u hoeft het niet alleen te doen. Samenwerken met een betrouwbare beleggingsdeskundige kan een uitlaatklep zijn voor uw financiële bezorgdheid. Als u geen financieel deskundige hebt met wie u regelmatig samenwerkt, is dit misschien het moment om er één in de arm te nemen. Zie een adviseur als een financiële raadsman die u kan helpen om op koers te blijven met uw financieel plan, ongeacht voor welke uitdagingen u staat.
Uw vermogensbeheerder kan u voorlichten over veelvoorkomende beleggingsfouten zoals kortzichtige risicoaversie, ofwel de menselijke neiging om de pijn van verlies veel zwaarder te laten wegen dan het plezier van winst. Deze neiging maakt dat veel beleggers hun aandelen na een beurskrach tegen een lage prijs verkopen – om vervolgens de daaropvolgende winsten mis te lopen doordat ze te lang wachten om weer in te stappen. Door open en eerlijke gesprekken te voeren met uw financieel deskundige kunt u voorkomen dat u fouten maakt die de kans dat u uw financiële langetermijndoelen bereikt aanzienlijk verkleinen. Hoe eerlijker u bent tegen uw beleggingsprofessional, des te beter hij of zij kan bijdragen aan uw financiële succes. Een goede professional zal zijn dienstverlening afstemmen op de vragen, twijfels, passies en angsten die u ter sprake brengt en u helpen meer vertrouwen in uw plan te krijgen.
Financiële bezorgdheid is een veelvoorkomend probleem. Het toepassen van een aantal van deze technieken om meer controle en gemoedsrust te verkrijgen kan een belangrijke eerste stap zijn in de richting van een betere financiële toekomst.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Joseph Engelberg en Christopher A. Parsons. “Worrying about the stock market: Evidence from hospital admissions.” Rady School of Management, University of California at San Diego. Oktober 2014. https://rady.ucsd.edu/faculty/directory/engelberg/pub/portfolios/HEALTH.pdf