‘Jongeren moeten vanaf hun 16de stemrecht krijgen’

24 juni 2019Leestijd: 2 minuten
Jongeren die net 18 zijn geworden, stemmen in Haarlemmermeer. Foto: ANP.

Nederlandse jongeren zijn minder in de politiek geïnteresseerd dan jongeren in vergelijkbare landen. Om daarin verandering te brengen, moeten ze straks al op 16-jarige leeftijd kunnen stemmen. Dat oppert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) maandag.

Jongeren die nog op de middelbare school zitten, hebben minder aan hun hoofd dan wanneer ze al studeren of een baan hebben. Volgens de ROB zouden ze daardoor eerder geneigd zijn te stemmen, ook later in hun leven. De adviesraad voor de regering en het parlement denken ook dat politici beter naar jongeren luisteren als die eerder stemrecht hebben. Onder meer wat betreft pensioenen en klimaatbeleid dreigt volgens de ROB ‘machtsmisbruik’ door ouderen, terwijl die onderwerpen ook toekomstige generaties aangaan.

Kiesgerechtigde leeftijd van 18 jaar vastgelegd in de Grondwet

Lees ook dit stuk over politiek geengageerde jongeren: Dit zijn de discipelen van Greta Thunberg

De raad wil eerst experimenteren met een lagere kiesgerechtigde leeftijd bij de verkiezingen voor de gemeenten en voor de Provinciale Staten, staat in een rapport. Om dat mogelijk te maken, moet wel eerst de Grondwet worden aangepast: daarin is in 1972 vastgelegd dat Nederlanders pas vanaf hun achttiende stemrecht krijgen. Het puberbrein is bij 16-jarige kinderen nog niet uitontwikkeld, waardoor zij geen afgewogen keuze kunnen maken, was de gedachte. In onder meer Duitsland, Oostenrijk, Estland en Schotland mogen jongeren voor sommige lokale en/of regionale verkiezingen stemmen op hun zestiende of zeventiende.

Het advies van Sarah de Lange, bijzonder hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, is gericht aan de Tweede Kamer en het kabinet. Het moment waarop jongeren nu voor het eerst mogen stemmen, vanaf achttien jaar, is volgens haar ongunstig: ‘Daarin verandert veel: ze wisselen van school naar werk of gaan doorstuderen, ze gaan vaak uit huis,’  zegt De Lange tegen NRC. ‘Dat is een ongunstig moment om iets fundamenteels als voor het eerst stemmen in te organiseren.’ Zij stelt dat het gunstiger is als jongeren voor het eerst naar de stembus gaan als ze nog thuis bij hun ouders wonen, zodat ze beter kunnen worden begeleid en op de hoogte zijn.

Wat vindt u? Is het goed om jongeren meer te betrekken bij de politiek door ze al eerder stemrecht te geven? Of zijn 16-jarigen nog niet in staat om een afgewogen keuze in het stemhokje te maken? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.