‘Plan afschaffing leenstelsel is alleen voor de bühne’

03 september 2019Leestijd: 2 minuten
Lodewijk Asscher. Foto:ANP

De PvdA wil het leenstelsel voor studenten afschaffen. Daarmee is er in de Tweede Kamer een meerderheid  om de basisbeurs opnieuw in te voeren.

Op initiatief van de PvdA, die het sociaal leenstelsel sinds 2010 in het verkiezingsprogramma had staan, kwam het leenstelsel in 2012 in het Regeerakkoord terecht. De sociaal-democraten voerden als argument aan dat ‘de slager niet moet meebetalen aan de studie van de advocaat’. Voor de invoering, in 2014, was PvdA-minister Jet Bussemaker verantwoordelijk.

Lees meer achtergrond bij dit artikel: Generatie in schulden door het leenstelsel

PvdA-leider Lodewijk Asscher legt dinsdag in het AD uit dat hij een nieuwe basisbeurs wil voor kinderen van ouders die tot ongeveer 100.000 euro verdienen. ‘Een veel grotere groep zou dan in aanmerking komen voor de aanvullende beurs,’ zegt Asscher. Studenten die al zijn begonnen in het nieuwe stelsel moeten worden gecompenseerd.

Een emmer vol onzekerheid

Asscher ziet dat jongeren ‘een emmer vol onzekerheid over zich heen krijgen’. Hij wijst op de baanonzekerheid en de woningnood. Dan is het volgens hem te veel voor sommige jongeren om ook nog voor hun studie te moeten lenen.

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) laat in een reactie weten dat ze het leenstelsel voor studenten tegen het licht houdt. Blijkt daaruit inderdaad dat het voor sommige studenten ‘een grote belemmering’ is, zoals een flinke Kamermeerderheid inmiddels vindt, dan zal het kabinet ‘kijken naar de mogelijke aanpassingen’.

Van Engelshoven wil een ‘onderbouwing’ voor dit debat bieden ‘door gedegen te kijken naar de effecten van het nieuwe stelsel’. Ze buigt zich over de periode 2011 tot 2019, en begint dus al voor de afschaffing van de basisbeurs. Zo wil ze in beeld krijgen wat daardoor precies is veranderd. De evaluatie moet voor volgende zomer klaar zijn.

Pas verandering na verkiezingen

Dat er in de Kamer een meerderheid is voor afschaffing van het leenstelsel, betekent niet dat er ook direct iets verandert. Een ander systeem wordt waarschijnlijk de inzet bij de formatie van een nieuw kabinet na de verkiezingen in 2021.

Alleen VVD en D66 zijn nu nog voorstander van het leenstelsel. GroenLinks, medearchitect, nam er al eerder afstand van.

Wat vindt u? Bent u voorstander van herinvoering van de basisbeurs? Of is dit een trucje van de PvdA in de aanloop naar de verkiezingen van 2021? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.