‘Verplicht uitkeringstrekkers uitkering terug te verdienen’

04 september 2019Leestijd: 3 minuten
Lodewijk Asscher (PVDA) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. - ANP

De PvdA maakt een opvallende draai en wil het leenstelsel voor studenten afschaffen. Het was eerder juist een van de initiatiefnemers van de invoering van het leenstelsel. Goed plan, of is dit een kunstje voor de bühne, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Bernard van Ruremonde

Ik vind het leenstelsel bijzonder dom. Nederland zal het nooit moeten hebben van de lage lonen dus we moeten investeren in onze mensen. Elk kind dat kan studeren, maar niet gaat studeren vanwege gebrek aan geld is verspilling van talent. Daarvoor betalen we hier die enorm hoge belastingen. Dus beurs voor iedereen die studeert. Ik zou zeggen ontwerp een stelsel dat uitkeringstrekkers verplicht hun uitkering terug te verdienen. En stop de immigratie van al die niksnutten en handophouders.

Fred van de Walle

Het zieltjes winnen voor de Tweede Kamer verkiezingen begint al vroeg. Doe hier nog het pleidooi voor het verlagen van de kiezersleeftijd bij en de PvdA is weer snel op het oude kiezersniveau.

Louise van Hoven

Daar kan ik kort in zijn.
Puur voor de Bühne!!

Het is een schande dat dit leenstelsel er gekomen is.
Dit is weer eens zo’n bedorven worst uit de keuken van dit verachtelijke ‘geld weg smijt’-kabinet.

Henk de Hoogt

Of dit plan voor de bühne is of niet doet er eigenlijk niet zo veel toe, alhoewel ik vind en vond dat de basisbeurs niet afgeschaft had moeten worden. Een hybride stelsel met een deel basisbeurs en een deel lenen was ook mogelijk geweest. Veel kwalijker vind ik de rol van Lodewijk Asscher in deze kwestie. Niet alleen mede verantwoordelijk voor het afschaffen, maar ook de bedenker hiervan in de vorige coalitie en dan nu in de oppositie een nogal opzichtige, opportunistische draai van 180 graden, mogelijk alleen maar om stemmen te winnen voor de Tweede Kamer 2021 verkiezingen, dan ben je toch wel echt een vuige glibber. Schaamteloos noem ik dat.

J.Mulder

Van mij mag de basisbeurs er komen maar dan wel met de verplichting dat de studie binnen de normtijd moet worden afgerond. Doet men dit niet of wordt er geswitcht naar een andere studie, dan wordt de basisbeurs omgezet in een lening. Er moet wel enige druk blijven bestaan.

En besef wel dat het academisch onderwijs veel meer kost dan de opbrengsten uit de studiebeurzen. De belastingbetaler is al de hoofdsponsor van de student. Niet pappa en mamma.

Marion Jansen

De PvdA is de A van arbeiders allang kwijtgeraakt. Toen werd het de A van allochtonen, maar die lopen nu weg naar hun eigen partijen. Dus zal de PvdA moeten gaan inzetten op nieuwe kiezers: de studenten. Nog lekker jong en dus naïef. Hou ze maar een mooie worst voor. Eentje die je ze eerst notabene zelf hebt afgepakt. Wat een moraal…
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.