Wederom is er een land dat zich tegen het beleid van Brussel afzet. In Tsjechië heeft de populistische partij ANO (Actie Ontevreden Burgers) met bijna 30 procent van de stemmen de parlementsverkiezingen gewonnen. Op 20 en 21 oktober gingen de Tsjechen naar de stembus en de uitslagen liegen er niet om: na Oostenrijk gaat ook Tsjechië een rechtse koers varen die gericht is tegen de Europese Unie (EU).
Eerder dit jaar sprak eurocommissaris Frans Timmermans zich nog positief uit over het stuiten van het populisme in Europa: ‘De populistische lente is de Europese lente geworden.’ In de tweede helft van 2017 blijkt echter dat hij te vroeg heeft gejuicht. Na een overwinning voor de anti-EU-partij ÖVP in Oostenrijk en een flinke groei van de nationaal-populistische AfD in Duitsland, steekt het populisme nu ook in Tsjechië de kop op.
Hoewel de ANO tegen verdere integratie in de EU is, geeft partijleider Andrej Babiš wel aan dat Tsjechië in de EU wil blijven. De campagne stond vooral in het teken van minder EU en minder immigratie. Dat zijn dezelfde thema’s waarmee partijen de afgelopen tijd winst boekten in buurlanden Duitsland, Slowakije en Oostenrijk.
Eurosceptische miljardair
De ANO wordt geleid door multimiljardair Andrej Babiš (63), die volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes een vermogen heeft van 3,5 miljard euro. Babiš is omstreden. Eerder dit jaar zijn er twee rechtszaken tegen hem aangespannen. Zo wordt hij verdacht van gesjoemel met 2 miljoen euro aan EU-subsidies voor zijn ondernemingen. Babiš doet de beschuldigingen af als laster door zijn politieke tegenstanders. Ook verdenkt het Slowaakse Openbaar Ministerie hem ervan spion te zijn geweest voor de toenmalige Tsjechoslowaakse geheime dienst.
Machinegeweer
De Tsjechische president Milos Zeman gaf zaterdag aan dat hij Andrej Babiš tot minister-president zal benoemen. De samenwerking tussen Zeman en Babiš wordt nog interessant, want Babiš bezit onder meer een media-imperium met kranten, en radio- en televisiestations. Zeman daarentegen haalt geregeld uit naar de pers en sprak in het verleden van ‘mest’ en ‘hyena’s’. De president raakte vrijdag in opspraak omdat hij tijdens een toespraak een replica van een machinegeweer toonde met daarop de tekst ‘voor journalisten’. Ook grapte Zeman in mei tegen de Russische president Vladimir Poetin dat alle pers ‘geliquideerd’ moest worden.
“Na tom samopalu je vypálený nápis ´Na novináře’. Můžete se začít postupně stahovat dozadu, protože neumím střílet.” pic.twitter.com/26nneyciAY
— Michal Kubal (@MichalKubal) 20 oktober 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer dan de helft tegen verdere integratie in de EU
De Democratische Burgerpartij (ODS) eindigde bij de verkiezingen in Tsjechië op de tweede plaats met 11,3 procent van de stemmen. De ODS is rechts-conservatief en maakt in het Europees Parlement deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, waarbij ook de Duitse nationaal-populistische AfD hoort. Derde werd de Piratenpartij, een partij voor jongeren, die pleit voor gratis internet, maar waarvan de visie op Europa niet duidelijk is. De vierde partij is wel weer een anti-EU-partij: de partij voor Vrijheid en Directe Democratie (SPD). Die kreeg 10,6 procent van de stemmen. De SPD voert onder meer handtekeningenacties voor een vertrek uit de EU en pleit voor een zerotolerancebeleid voor vluchtelingen.
De drie anti-EU-partijen, ANO, ODS en SPD, hebben samen meer dan 50 procent van de stemmen. Dit laat duidelijk zien dat Tsjechische kiezers tegen verdere integratie in de EU en tegen immigratie zijn.