Op maandag 30 augustus overleed Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie, op 91-jarige leeftijd. Een meerderheid van de Russen beschouwt hem als een zwakke leider. Wat zeggen zij over zijn dood?
President Vladimir Poetin deelt via Telegram mee dat ‘Gorbatsjov een enorme invloed heeft gehad op het verloop van de wereldgeschiedenis. Hij leidde ons land tijdens een complexe periode met veel economische en sociale uitdagingen.’ In een korte condoleance betuigt hij zijn steun aan Gorbatsjovs familie en zijn spijt over Gorbatsjovs overlijden.
Staatsmedia herhalen Poetins woorden over Gorbatsjov
Alle Russische staatstelevisie herhalen Poetins woorden over Gorbatsjov. In een uitzending van staatszender Channel One wordt Gorbatsjovs verlangen om de Sovjet-economie te verbeteren dan ook gewaardeerd. Wel wordt hem besluiteloosheid als leider van de Sovjet-Unie verweten.
De Russische journalist Joeri Saprynkin bedankt Gorbatsjov via Telegram voor het opheffen van de staatscensuur. ‘Hij heeft de wereld gered van een nucleaire oorlog en gaf ons allemaal ten minste 35 jaar leven extra,’ zegt hij. ‘En dat waren niet eens 35 slechte jaren.’ Hij respecteert de leider om zijn geloof in vrede.
Navalny prijst vrijwillig en vredig aftreden Gorbatsjov
Via zijn advocaat laat de gevangengezette oppositieleider Aleksej Navalny weten dat Gorbatsjov een van de weinige politici was die zijn macht niet gebruikte voor zelfverrijking. ‘Hij trad vrijwillig en in vrede af. Een geweldige prestatie naar Sovjet-standaarden,’ zegt hij op Twitter.
5/6 He stepped down peacefully and voluntarily, respecting the will of his constituents. This alone is a great feat by the standards of the former USSR.
— Alexey Navalny (@navalny) August 31, 2022
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Gregory Javlinsky, leider van de enige overgebleven oppositiepartij Jabloko, schrijft op Telegram dat ‘Gorbatsjov ons vrijheid heeft gegeven. Hij heeft honderden miljoenen mensen binnen en buiten Rusland bevrijd, als ook de helft van Europa,’ verwijzend naar de val van de Berlijnse Muur in 1989.
Gorbatsjov zwakte verweten vanwege uiteenvallen Sovjet-Unie
Alhoewel de reacties via staatskanalen en van critici op het regime relatief positief zijn, veroordelen aanhangers van Poetin Gorbatsjov juist. Zij noemen hem onder meer zwak vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Igor Girkin, een voormalig kolonel van de Russische geheime dienst, schrijft op Telegram dat Gorbatsjov een ‘verrader’ was die ‘eeuwige schaamte’ verdient. Leonid Sloetski, voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema, benadrukt dat de oud-leider ‘voor iedereen die in de Sovjet-Unie is geboren een moeilijke en tegenstrijdige figuur’ blijft.’
Lees ook deze necrologie door Hans Crooijmans
Op sociale media wordt Gorbatsjov door sommigen een lakse houding na de kernramp in Tsjernobyl verweten. ‘Vijf dagen na de ramp dwong hij Oekraïense kinderen om door de nucleair besmette straten van Kiev te lopen,’ zegt de Russische schrijver Ariana Gic op Twitter. ‘Hij bracht helemaal geen vrede. Laten we de bloedbaden in Tblisi, Vilnius, Riga en het verzwijgen van de kernramp in Tsjernobyl niet vergeten,’ zegt de Russische onderzoeker Natia Seskuria. ‘Er is geen reden om hem te verafgoden.’