Vijf vragen over de pro-Palestijnse betogingen in Duitsland.
1. Wat is er aan de hand in Duitsland?
Niet alleen in Berlijn, waar honderdduizenden moslims wonen, gaan vele duizenden mensen de straat op uit solidariteit met de Palestijnen. Ook in de dichtstbevolkte Duitse regio, het Roergebied, spelen zich voortdurend grote manifestaties af. Onder meer van de officieel staatsgevaarlijk geachte ‘Generation Islam’, die onverholen reclame maakt voor een kalifaat: ‘Eén umma, één eenheid, één oplossing,’ klinkt het.
2. Gaat het er netjes aan toe?
Zeker niet. Bij de omstreden en publiekelijk gekritiseerde demonstratie in de industriestad Essen, werden mannen en vrouwen gescheiden. En islamistische deelnemers gebruikten er symbolen die IS-aanhangers ook gebruiken.
Bij een bomvolle manifestatie in Berlijn waren veel hippe, jonge moslima’s aanwezig, alsmede hun linkse Duitse zusters die met lhbtiq– en regenboogposters zwaaiden. Tijdens dezelfde bijeenkomst werd een vestiging van koffieketen Starbucks belaagd, vanwege de Joodse achtergrond van de Amerikaanse oprichter.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
3. Grijpt de politie in?
In principe geldt de grondwettelijke vrijheid van bijeenkomst, die in Duitsland ruim is. Demonstraties worden alleen verboden als er gevaar voor de openbare orde bestaat, of als er vermoedelijk strafbare feiten kunnen worden gepleegd. Dat zijn niet alleen de hitlergroet of het dragen van nationaal-socialistische symbolen, waarop de politie scherp let. Want de meningsvrijheid is niet onbeperkt.
4. Wat zijn de politieke reacties?
Herbert Reul (CDU), minister van Binnenlandse Zaken in Noordrijn-Westfalen, wil bekijken of islamistische demonstraties te verbieden zijn. Hij overweegt meer organisaties te verbieden, zoals zijn collega in Berlijn, Nancy Faeser van de sociaal-democratische SPD, al eerder deed met de Palestijnse bewegingen Hamas en Samedoun.
5. Worden pro-Palestijnse demonstraties kritischer bejegend?
Bij eerdere aanvallen op Gaza werd op de Berlijnse Potsdamer Platz ‘Israël kindermoordenaar’ gescandeerd. Ook ‘From the river to the sea, Gaza will be free’ kon worden geroepen. Nu zijn deze uitingen min of meer verboden. Kanselier Olaf Scholz (SPD) stelde na de pogrom door Hamas: ‘De veiligheid van Israël is onze verplichting.’ Het bejubelen van Hamas en de oproep om Israël van de kaart te vegen, zijn strafbaar.