Premium Lock Na Kremlin-aanval zal Rusland wreder worden: meer wapens voor Oekraïne nodig

05 mei 2023Leestijd: 3 minuten
Beveiliginsbeelden van explosie Kremlin. Foto: via AP/ANP.

Wie er achter de drone-aanvallen op het Kremlin zitten, is niet bekend. Maar waarschijnlijk is wel dat de Russische wreedheden op het slagveld erdoor zullen toenemen. Meer wapens voor Oekraïne zijn noodzakelijk, schrijft Afshin Ellian.

Op de nacht van dinsdag op woensdag gebeurde er iets unieks. In 16 minuten vielen twee drones de koepel van het Kremlin aan. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Moskou niet aangevallen. Een symbolische daad.

Dat Oekraine op 24 februari 2022 voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog werd aangevallen, is geen symbolische daad. Al tienduizenden militairen en burgers kwamen om. Tegelijk is de aanval op het Kremlin onbegrijpelijk. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontkent de aanval op Kremlin.

We weten nog steeds niet wie het Kremlin aanviel, en wat voor drones werden gebruikt. Maar de aanval komt Moskou goed uit. President Vladimir Poetin acht het legitiem om luchtaanvallen uit te voeren op Kiev en andere Oekraïense steden. Dimitri Medvedev, oud-president van Rusland (2008-2012), opperde dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Nederland moest worden gedood.

Medvedev bekleedt nog steeds belangrijke functies binnen de Russische staat, als partijvoorzitter van Poetins partij Verenigd Rusland en, sinds 2020, als vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad. Bovendien verwacht je van een oud-president meer terughoudendheid. Een aanval op Nederland is gelijk aan een aanval op alle NAVO-landen, weet ook Medvedev. Waarom zegt hij dit dan?

Wanhopig Kremlin probeert Russen te overtuigen van noodzaak oorlog

Het Kremlin zoekt wanhopig naar methoden om Russen te doordringen van de noodzaak van deze misdadige oorlog. Russen twijfelen ernstig hieraan. Ze staan niet in de rij om in Oekraïne te vechten. Maar als ze zich onveilig voelen door deze oorlog, zo hoopt het Kremlin, dan sluiten ze zich massaal aan bij het leger.

In de Russische strategie spelen geavanceerde wapens geen belangrijke rol. Een enorm aantal soldaten moet voor de overwinning zorgen. Op dezelfde manier vocht Rusland in de Tweede Wereldoorlog, toen aan de Russische kant meer doden en gewonden vielen dan bij alle andere geallieerde landen. De Russische despoten hadden en hebben geen respect voor mensenlevens.

 

 

Als Oekraïne verliest, zal er geen gerechtigheid zijn

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw