Premium Lock Gelukkig zijn er politici die zich wél uitspreken, zoals Suella Braverman

16 november 2023Leestijd: 3 minuten
Oud-minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman. Foto: ANP

Veel politici aarzelen om zich uit te spreken tegen antisemitisme bij pro-Palestijnse demonstraties. Zo niet Suella Braverman, die werd ontslagen als minister omdat ze de Londense politie opriep harder op te treden tegen ‘haatmarsen’. Ze hoort bij een kleine groep Europese bestuurders die wél hun nek uitsteken, schrijft Robbert de Witt.

Ze keerde zich tegen ‘haatmarsen’ en pleitte voor strenger politie-optreden, maar kreeg uiteindelijk zelf de schuld dat het bij de demonstratie in Londen afgelopen weekeinde uit de hand liep. In een ingezonden opinie in The Times (die in Londen) schreef de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman dat de pro-Palestijnse betogingen vanwege de anti-Israëlische leuzen eerder ‘haatmarsen’ zijn. Daarom vond zij dat de grote demonstratie tegen Israël op Armistice Day (11 november, de dag waarop het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht) moest worden verboden.

Suella Braverman: politie pakt extreem-linkse demonstraties niet aan

Dat de Metropolitan Police dit niet wilde, was volgens minister Braverman een bewijs van de (linkse) vooringenomenheid van de Londense dienders. Braverman betichtte de Met, de hoofdstedelijke politie, van meten met twee maten. Extreem-rechtse demonstraties worden volgens haar immers veel sneller tegengehouden dan extreem-linkse pro-Palestijnse demonstraties.

Bij de betoging, die afgelopen weekeinde toch mocht doorgaan, demonstreerden driehonderdduizend Britten tegen Israël. Er werden bijna tweehonderd mensen gearresteerd, de meesten waren rechtse tegendemonstranten. Daarop vond de linkse oppositieleider Keir Starmer dat Braverman moest opstappen. Want zij zou met haar mening bevolkingsgroepen tegen elkaar hebben opgezet, met de botsingen tijdens de grote demonstratie tot gevolg.

Ook sommige partijgenoten vonden dat Braverman te ver ging met haar wens betogingen te verbieden. Maar Braverman hield voet bij stuk. ‘Dit kan zo niet doorgaan.’ Hierop werd haar positie onhoudbaar en maandagochtend volgde haar ontslag.

Lees verder onder de tweet

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw