Premium Lock Radicaal anders eten: hoe het EAT-dieet uitpakt voor Nederland

19 januari 2019Leestijd: 2 minuten
De BTW op verse producten steeg afgelopen jaar van 6 naar 9 procent (Beeld: ANP)

Wat zou het afgelopen week gepresenteerde dieet dat de wereld moet redden, betekenen voor het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlanders? Het advies en de praktijk naast elkaar.

Een groep internationale wetenschappers heeft uitgeplozen welk dieet het meest voedzaam, gezond en duurzaam is. Met dit pakket, zegt de zogeheten EAT-commissie in het vooraanstaande wetenschapsblad The Lancet, is het mogelijk om in 2050 de wereldbevolking van 10 miljard mensen te voeden op een manier die zo weinig mogelijk schade toebrengt aan de planeet.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Een ander dieet lost wereldproblemen niet op

Deze mix van afwegingen leidt tot een voedingspakket dat erg lijkt op wat het Voedingscentrum al lang adviseert in de vorm van de Schijf van Vijf. Hoe dat wereldwijde advies uitpakt per land, kan enorm verschillen. Daarom heeft Elsevier Weekblad het EAT-dieet vergeleken met wat in Nederland gebruikelijk is, gebaseerd op cijfers van het onderzoek Wat eet Nederland? Uit 2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw