Vrouwelijke bankiers net zo riskant als mannelijke

13 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De val van Lehman Brothers luidde de kredietcrisis in - foto: ANP

De kredietcrisis had voorkomen kunnen worden als er meer vrouwen aan de top bij banken en verzekeraars hadden gezeten, wordt vaak beweerd. Maar wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel.

Het is een geliefd stokpaardje geworden na 2008: als het in plaats van Lehman Brothers, Lehman Sisters was geweest, was de kredietcrisis nooit gebeurd. Met andere woorden: vrouwen zijn voorzichtiger en laten zich niet, zoals de gorilla’s op de apenrots bij de zakenbanken, door testosteron leiden.

De gedachte is verrassend wijdverbreid. Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes zei in 2009 bijvoorbeeld dat ze ‘absoluut overtuigd’ was dat testosteron een belangrijke reden is dat de kredietcrisis uitbrak. Trendwatcher Adjiedj Bakas pleitte voor ‘feminisering’ van de financiële sector.

Stereotype mannelijk gedrag

Hoogleraar ‘pluralistische ontwikkelingseconomie’ Irene van Staveren van de Erasmus Universiteit Rotterdam betoogde in een TedX-speech zelfs dat de les van de kredietcrisis is om ‘te stoppen met het belonen van stereotype mannelijk gedrag’ binnen de bank. Hoe dan ook is er sinds 2008 een flinke beweging gaande om meer diversiteit in de raden van bestuur van financiële- en andere ondernemingen te krijgen.

Maar klopt de Lehman Sisters-hypothese? Er is inderdaad veel bewijs dat vrouwen gemiddeld gezien risicomijdender zijn dan mannen. Maar cruciaal is: dit betekent niet dat vrouwen die in de financiële sector werken, ook noodzakelijkerwijs risicomijdend zijn.

Meer risico

(Vrouwelijke) Economen van de University of New South Wales en de University of Queensland toonden in een recent onderzoek aan dat financiële ondernemingen waar veel vrouwen in de raad van bestuur zitten, zelfs meer risico nemen.

Met andere woorden, vrouwen aan de top van de financiële wereld beantwoorden niet aan het stereotype dat vrouwen minder goed tegen risico’s kunnen. Topvrouwen bij banken en verzekeraars kunnen misschien zelfs beter tegen risico dan de mannen.

Niet zo nauw met de regels

Dit wordt gestaafd door een – niet in een wetenschappelijk tijdschrift verschenen – onderzoek eerder dit jaar. In een enquête onder werknemers in de financiële wereld antwoordden vrouwen net zo vaak ‘ja’ op de vraag of ze het wel eens niet zo nauw nemen met de regels om hun werk gedaan te krijgen.

De onderzoeken tonen niet aan dat diversiteit in de top van de financiële wereld geen nut heeft – alleen dat het niet automatisch leidt tot minder risico.

Overigens had Lehman Brothers een vrouwelijke financieel directeur toen de zakenbank in 2008 in vrije val raakte, Erin Callan. Ze werd ontslagen vóór de bank in september 2008 failliet ging, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat de zaken anders waren gelopen als ze was aangebleven.