Premium Lock Toezichthouder AFM werpt zich op als klimaatactivist

17 november 2023Leestijd: 3 minuten
Limburg na overlast door wolkbreuken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt in een rapport voor klimaatverandering. Theo van Vugt voorziet dat haar aanbevelingen leiden tot een daling van de huizenprijzen.

Het AFM-rapport stelt dat door klimaatverandering extreem weer vaker zal voorkomen. Hevige neerslag en lange perioden van droogte leiden tot meer overstromingen, aantasting van de fundering van huizen, en dus schade en waardevermindering.

De AFM maakt zich zorgen, omdat kopers en verkopers deze risico’s nog niet meenemen. De fundering aanpassen wegens verzakkingen kost al snel tussen de 50.000 en 100.000 euro. Veel huishoudens kunnen dit niet betalen en zullen in de problemen komen.

‘Tien jaar geleden maakten we ons zorgen over huizen die figuurlijk onder water stonden,’ zegt AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest tegen het ANP. ‘Dus dat huizen minder waard werden dan waarvoor de kopers een hypotheek hadden afgesloten. Nu maken we ons zorgen over huizen die letterlijk onder water kunnen komen te staan.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw