Geschenkenregister: geen appartementen, wel modeltrein en mango’s

Alexander Pechtold

Er worden vraagtekens gezet bij het Geschenkenregister van de Tweede Kamer, nadat deze week bleek dat D66-leider Alexander Pechtold de schenking van een Schevenings appartement ter waarde van 135.000 euro door de voormalige Canadese diplomaat Serge Marcoux, er niet in had geregistreerd. Wat wordt wél in het register vermeld?

Volgens het reglement van de Tweede Kamer moeten geschenken van boven de 50 euro uiterlijk een week na ontvangst in het register worden gemeld. Dit om transparantie te garanderen. Maar er bestaan geen sancties voor wie het niet doet.

Boeken, etentjes en concertkaartjes

Wie het Geschenkenregister erop naslaat, ziet dat boeken, etentjes en kaarten voor evenementen de lijst overheersen. Maar er worden ook veel onbenulligere cadeaus in opgenomen.

Zo ontving Kamervoorzitter Khadija Arib – die een indrukwekkende lijst van geschenken onder haar naam heeft staan – dit jaar het boekje Ik verf tot ik sterf (waarde 10 euro) op het Drongo talenfestival, kreeg ze van het blad Opzij een bloemenbon ter waarde van 50 euro, en gaf de ambassadeur van Pakistan haar een doos mango’s (‘waarde onbekend’).

Andere voorbeelden van cadeaus aan Kamerleden:

  • Kaarten voor de Toppers, inclusief afterparty, voor VVD-Kamerlid Malik Azmani van zanger René Froger.
  • Vera Bergkamp (D66) kreeg een koptelefoon van het Amsterdam Dance Event (ADE) van onbekende waarde.
  • Shoptegoed ter waarde van 1.000 euro bij de Bijenkorf voor VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff naar aanleiding van zijn verkiezing tot Best Geklede Man van het Jaar door het blad Esquire.
  • Twee tickets voor U2 (71,50 euro per stuk) voor ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.
  • SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf kreeg een stofzuiger ter waarde van 205 euro van Klop Innovations, maar vermeldde er expliciet bij dat deze wordt geveild voor het ‘goede doel’.
  • Een modeltrein van Arriva (waarde onbekend) voor CDA-leider Sybrand Buma.
  • GroenLinks-leider Jesse Klaver kreeg twee kaarten voor de première van de musical Jesus Christ Superstar.
  • 50Plus-voorman Henk Krol: een Turks bonbonschaaltje en diverse flessen wijn van diverse NPO-omroepen.

De lijst van Pechtold zelf is ook zeer lang, en bevat vooral boeken en toegangskaarten voor evenementen, maar ook een serviesset van BLOND Amsterdam, een rolkoffer van de BankGiro Loterij (beide waarden onbekend), en een Tsjaikovski-cd ter waarde van 20 euro van de Canadese ambassadeur.

Schenking Pechtold was ‘privékwestie’

De D66-leider koos ervoor het appartement van oud-diplomaat Marcoux niet in het register op te nemen. Naar eigen zeggen leerde hij Marcoux dertig jaar geleden kennen toen hij als ‘student-chauffeur’ voor hem werkzaam was. Daaruit zou een hechte vriendschap zijn ontstaan. Reden voor Pechtold om de zaak als privékwestie te bestempelen.

‘Ik kwam tot de slotsom dat dit register niet is bedoeld voor erfenissen van familie, naasten, cadeaus van kinderen of geschenken van vrienden. Omdat ze niet raken aan mijn functioneren als Kamerlid,’ aldus Pechtold eerder deze week. ‘D66 is een partij van transparantie, maar ook van privacy.’

Het Geschenkenregister maakt echter geen onderscheid tussen giften die Kamerleden als privépersoon of in functie krijgen. Gezien het gebrek aan sancties, is het aan Kamerleden zelf om te bepalen wat ze er wel en niet in opnemen.

De zaak rond het appartement in Scheveningen van Pechtold lijkt inmiddels afgedaan: dinsdag werd bekend dat er geen integriteitsonderzoek komt naar de kwestie.