Versplintering bij moslimpartijen geeft onderlinge frictie

02 januari 2018Leestijd: 3 minuten
Overgestapt NIDA Gemeenteraadslid Mo Anfal voorafgaand aan een spoeddebat van de Rotterdamse gemeenteraad door een bestuurscrisis na de overstap van Leefbaar-raadslid Mo Anfal naar de partij NIDA - Foto: ANP

Aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart doet een ongekend aantal migrantenpartijen mee. De Rotterdamse partij NIDA wil ook meedoen in Den Haag, tot grote ergernis van de Haagse Partij van de Eenheid.

NIDA is nu alleen nog actief in Rotterdam maar hoopt daar in maart verandering in te brengen. NIDA maakt haar kandidatenlijst over twee weken bekend.

Al twee islampartijen in Den Haag

‘Een nieuwe verbindende kracht is nodig. Vanuit ons geloof, in de stad Den Haag, kunnen wij zoveel meer bijdragen dan er tot op heden is gedaan,’ laat de partij weten. Volgens partijvoorzitter Nurullah Gerdan is NIDA door mensen uit Den Haag gevraagd om daar mee te doen. Volgens de partij is er behoefte aan een ‘verbindend verhaal over emancipatie, diversiteit en duurzaamheid’ en dat bieden de bestaande partijen niet genoeg, zegt hij in dagblad Trouw.

NIDA is opgericht in Rotterdam. De partij deed in 2014 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en haalde toen twee zetels. Voorman is oud-GroenLinks-raadslid Nourdin El Ouali. Nida is een begrip uit de Koran en betekent oproep of stem.

In Den Haag zijn al twee islamitische partijen: de Islam Democraten, die al sinds 2006 in de gemeenteraad zitten (twee zetels), en de Partij van de Eenheid (PvdE), een afsplitsing van die partij.

De PvdE reageerde dinsdag geïrriteerd op de komst van NIDA. De PvdE zou eerder contact hebben gezocht met NIDA voor een mogelijke samenwerking, maar werd afgewezen: ‘Helaas hebben wij vernomen dat NIDA mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Dat betreuren wij,’ schrijft PvdE-raadslid Arnoud van Doorn (ex-PVV) in een verklaring op Facebook. ‘Vanaf het begin hebben wij contact gezocht met NIDA om samen te werken. Deze uitgestoken hand hebben ze nooit geaccepteerd. Nu ontstaat er nóg meer verdeeldheid, daar waar we juist eenheid nodig hebben,’ aldus Van Doorn. De PvdE zou destijds met opzet niet in Rotterdam hebben meegedaan, om NIDA niet dwars te zitten.

‘Was het niet NIDA die recentelijk klaagde over “fitna” en verdeeldheid toen DENK besloot mee te doen in Rotterdam? Zij doen dit nu zelf in Den Haag,’ aldus een boze Van Doorn, die vindt dat NIDA ‘lekker in Rotterdam moet blijven’ en dat Den Haag aan twee islamitische partijen genoeg heeft.

Meer partijen voor specifieke migratieachtergrond

Intussen heeft DENK aangekondigd in elf steden mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Schiedam en Veenendaal presenteerde de partij al kandidatenlijsten. Van oudsher stemden veel migranten op de PvdA, maar lijken nu over te stappen op de verschillende islamitische partijen.

Ook Sunny en Sylvana hebben het tij niet eeuwig mee, schreef Philip van Tijn vorige week.

Naast de islamitische partijen is er in Rotterdam nog een partij voor Nederlanders met een migratieachtergrond: Ubuntu Connected Front zegt op te komen voor Caribische en Afrikaanse Nederlanders, en wil strijden tegen racisme en ‘afrofobie’. En maandag presenteerde BIJ1, de nieuwe partij van voormalig DENK-lid Sylvana Simons, haar kandidatenlijst. Daarop prijken namen als Sunny Bergman, Gloria Wekker en Anja Meulenbelt. De partij doet vooralsnog alleen mee in Amsterdam.