DUO mag privacy schenden om fraude op te sporen

05 februari 2018Leestijd: 1 minuut
Een studente checkt in met haar OV-chipkaart op Den Haag Centraal. Bron: ANP

Dienst Uitvoering Onderwijs mag reisgegevens van studenten opvragen om op fraude te controleren. Het gaat om studenten die ten onrechte aangeven uitwonend te zijn. Dit botst met de wet op privacy maar is bij fraude toegestaan, oordeelde de Centrale Raad van Beroep maandag.

De zaak was naar de Centrale Raad van Beroep gebracht door een vrouw die vond dat ze ten onrechte was beschuldigd van fraude met de uitwonendenbeurs. Zij was uitwonend, maar zei vaak op het adres van haar ouders te zijn om voor haar zieke moeder te zorgen. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geloofde dit niet en vorderde 8.600 euro van haar.

De Centrale Raad van Beroep stelde haar in het gelijk, maar gaf in het oordeel aan dat DUO reisgegevens van een student mag opvragen om te controleren of de student terecht een beurs voor uitwonenden ontvangt. Hierbij mag de privacy worden geschonden.

Lees ook het onderzoek van Elsevier Weekblad naar de Beste studies 2017

307 gevallen van uitwonendenfraude

In de zomer van 2017 vroeg DUO de reisgegevens van 377 studenten op bij Translink, de organisatie achter de OV-chipkaart, om te controleren op fraude met de uitwonendenbeurs. Bij 307 hiervan werd fraude vastgesteld. Deze studenten woonden nog bij hun ouders, terwijl zij aangaven uitwonend te zijn. Hierdoor ontvingen zij een hogere vergoeding dan waarop zij recht hadden. Een uitwonende student ontvangt 286 euro basisbeurs, terwijl een thuiswonende student 102 euro per maand ontvangt.