Waarom de Grand Prix op Zandvoort wél doorgaat

19 augustus 2021Leestijd: 3 minuten
Formule 1-coureur Max Verstappen rijdt nooit zacht. Foto: ANP

Meer dan 200.000 racefans komen begin september naar Zandvoort om er de Formule 1-race te zien én er te kamperen. Organisatoren van festivals die wegens corona niet doorgaan, reageren woedend: ‘Het voelt alsof er wordt gemeten met twee maten.’ Gelden er voor de Grand Prix andere regels?

1.Wat is de kritiek?

De evenementenbranche reageert woedend. Het raceweekend waarop per dag zo’n 70.000 bezoekers zullen afkomen, zou het karakter van een festival hebben. Dat terwijl meerdaagse festivals met camping, zoals Lowlands, onder de huidige coronamaatregelen juist niet doorgaan. ‘Meten met twee maten,’ noemt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg het.

Lees ook de column van Gerry van der List over racisme in de sport: wat doe je ertegen?

Als de Grand Prix op Zandvoort met grote bezoekersaantallen doorgaat, dan moeten festivals ook de ruimte krijgen, zegt BVNL, de partij van Wybren van Haga. ‘Onbegrijpelijk,’ noemt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg het laten doorgaan van de Grand Prix. Hij diende een motie in, omdat een race op Zandvoort ‘zeer negatief is voor de stikstofcrisis, de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis’.

2. Wat zijn ook alweer de regels voor festivals en evenementen?

Tot 20 september mogen er geen grote ééndaagse of meerdaagse evenementen worden gehouden. Alleen eendaagse evenementen met maximaal 750 bezoekers – of groter als de locatie dat toestaat – zijn toegestaan. Bezoekers krijgen dan een vaste zitplek toegewezen of moeten een coronatoegangsbewijs tonen, waarna de anderhalvemeterregel vervalt.

Grote meerdaagse festivals als Lowlands en het North Sea Jazz Festival gingen daardoor dit jaar niet door. Dit geldt ook voor (amateur)sportevenementen, zoals hardloopwedstrijden. Publiek heeft daar geen garantie op een vaste zitplek.

3. En hoe zit dat dan met de Grand Prix?

Het raceweekend op Zandvoort is een ‘geplaceerd evenement’, onderstreepte demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) tijdens de coronapersconferentie op 13 augustus. Racefans krijgen vaste zitplaatsen toebedeeld op de tribunes, net als bij voetbalwedstrijden in stadions – ook die zijn nog steeds toegestaan. De maximale bezetting op de tribunes van het circuit is teruggebracht naar 67 procent. Oorspronkelijk hield de organisatie rekening met dagelijks 105.000 bezoekers. Om toegang te krijgen tot het circuit moeten bezoekers een coronabewijs in de CoronaCheck-app laten zien.

Maximaal 5.000 racefans kunnen blijven slapen op de nabijgelegen camping, de Official 538 Dutch Grand Prix Village. Dat is toegestaan, omdat de camping een eigen vergunning heeft en dus niet valt onder de organisatie van de F1 Heineken Dutch Grand Prix. Campinggasten moeten anderhalve meter afstand houden, net als op andere kampeerplekken in Nederland.

Oorspronkelijk was het plan om van de Grand Prix een meerdaags festival te maken, met optredens van dj’s en andere artiesten. ‘Wij willen echt die focus op het festival-aspect,’ zei sportief directeur van de Grand Prix Jan Lammers eerder. Volgens de burgemeester van Zandvoort David Moolenburgh (CDA) zijn de plannen voor entertainment en horeca geschrapt en is de camping alleen bedoeld om er te slapen.

4. Dus de Grand Prix gaat hoe dan ook door?

Daar lijkt het wel op, al hoopt milieu-activist Johan Vollenbroek dat er alsnog een streep door de Formule 1-race op Zandvoort gaat. Zijn milieuclub Mobilisation for the Environment wil dat de rechter de vergunning van de organisatie van de Grand Prix schorst. Volgens Vollenbroeks organisatie deugt de rekensom voor de uitstoot van stikstof niet. Donderdagmiddag 26 augustus, een week voor het raceweekend, buigt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Haarlem zich over de zaak.

Eerder werd een rechtszaak aangespannen over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis rond het circuit. De rechter oordeelde dat de Grand Prix ‘van groot openbaar belang voor de topsport’ is en ‘een impuls voor de regionale economie en het toerisme’. Die belangen wegen zwaarder dan de aantasting van de leefgebieden van de beschermde diersoorten.