Ingrid Michon (VVD)

Ingezonden opinie: Religieuze uitingen bij de politie doen afbreuk aan legitimiteit

03 oktober 2022Leestijd: 3 minuten

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme wil dat we religieuze uitingen bij de politie gaan toestaan.  Maar of het nu gaat om hoofddoekjes, keppeltjes of kruisjes, het uniform van de politie moet neutraal zijn en daar passen dit soort uitingen niet bij, schrijft Tweede Kamerlid Ingrid Michon  (VVD) in een ingezonden opinie.

Ingrid Michon-Derkzen (1976) is
Tweede Kamerlid voor de VVD.

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie,
maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

Op het open riool dat Twitter heet, kreeg ik twee type reacties op dit standpunt. Aan de ene kant haat vanuit links want ik stigmatiseer de hoofddoek, en aan de andere kant rechts-extremistische drek van mensen met vlaggetjes achter hun naam. Allebei de reacties werp ik verre van me. Want begrijp me goed, deze discussie staat voor mij totaal los van het dragen van een hoofddoek in onze Nederlandse samenleving. De VVD staat voor een inclusieve en diverse samenleving waarin ruimte is om uiting te geven aan je religie. Voor die vrijheid sta ik en die zal ik altijd verdedigen. Maar die inclusieve samenleving heeft een neutrale politie in uniform nodig en een hoofddoek, of welke andere uiting van religie, is daarmee niet te verenigen.

In de wet is vastgelegd dat de politie een uniform draagt. Daarnaast kent de politie een gedragscode die religieuze uitingen in combinatie met het uniform verbiedt. Dit is allemaal niet voor niets. De politie heeft een unieke taak; zij opereert namens de Staat en mag de ‘sterke arm’ gebruiken. Deze specifieke bevoegdheid vraagt om specifieke eisen en vaardigheden.

Het is essentieel dat de politie dit professioneel en neutraal doet. En de hoofddoek geeft geen neutraal beeld. Ook al zal de drager kunnen stellen dat de hoofddoek voor haar niets afdoet aan het neutrale optreden; degene die voor haar staat zal dat wel kunnen ervaren. Alleen al als de indruk bestaat dat de politie niet neutraal is, wordt afbreuk gedaan aan de legitimiteit en effectiviteit van het optreden van de politie. Zichtbare religieuze voorkeur zal de door burgers ervaren discriminatie door de politie alleen maar vergroten en draagt niet bij aan de veiligheid van de agent zelf. Als je je hoofddoek op wilt houden, zijn er tal van mogelijkheden om bij de politie te werken, maar niet in uniform.

boa's

Lees ook dit opiniestuk van Gertjan van Schoonhoven: Straks heeft de politie in Nederland twee gezichten: wel en niet neutraal

Kledingvoorschriften voor specifieke beroepsgroepen

Het uniform is er niet voor niets. De Europese rechter heeft in 2021 in een uitspraak bevestigd dat kledingvoorschriften voor specifieke beroepen zijn toegestaan. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor rechters. De toga die een rechter draagt symboliseert onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Dat draagt bij aan het vertrouwen dat de persoonlijke opvattingen van de rechter niet meespelen in het proces.

Voor de politie geldt dat net zo. De minister heeft in 2022 bevestigd dat een discussie over het politie-uniform niet aan de orde is. De Nationaal Coördinator Racisme en Discriminatie gooit met deze oproep een steen in de vijver waar hij zichzelf en de politie geen dienst mee bewijst. De politiemannen en -vrouwen vormen de ruggengraat van onze democratische rechtsstaat die dag in dag in met het hoofd in de wind staan. Zij verdienen ons respect en onze steun.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.