Europees Parlement blijkt blind te zijn voor de migratiecrisis

25 april 2023Leestijd: 2 minuten
Parlementariër Assita Kanko: waterdichte controle aan de buitengrenzen. Foto: Roger Dohmen/ANP

EU-redacteur René van Rijckevorsel over meerderheid in het Europees Parlement die blind blijkt te zijn voor de migratiecrisis.

Italië riep al de noodtoestand uit vanwege de grote aantallen illegale migranten. In Nederland neemt de roep toe om een noodwet en tijdelijke asielstop, nu prognoses voor 2023 wijzen op de komst van 70.000 asielzoekers. Er is onvoldoende tijdelijke opvang, geen huisvesting voor statushouders en leraren voor asielkinderen zijn er evenmin.

Ook België heeft zijn problemen. Het centrum van Brussel is Ter Apel in het kwadraat als het gaat om ‘buitenslapers’. Maar 2 kilometer zuidwaarts, in de vergaderpaleizen van het Europees Parlement, ziet vrijwel niemand de immigranten in tentjes langs het kanaal, die de ellende verbeelden die het gevolg is van het Europese non-migratiebeleid.

Sint-juttemis is er vast eerder dan de dag van een asielakkoord

Vorige week stemde het Europees Parlement over drie voorstellen uit het Asiel- en Migratiepact van de Europese Commissie uit 2019. Dat is nog altijd niet van kracht en loopt al achter de feiten van vandaag aan. Maar in plaats van het Pact meer toe te snijden op de problemen van nu, zwakte een meerderheid het juist af.

Immigranten moeten ook worden gescreend op gezondheid en kwetsbaarheid, zelfs als hun vluchtverhaal niet klopt. De optie van overmacht (noodwet) die lidstaten flexibiliteit bood, is geschrapt. Alleen de Commissie mag dat besluiten. De integratievoorwaarden voor gezinshereniging zijn geschrapt. En zo veel meer. Parlementslid Assita Kanko (42, ECR) is verbijsterd. ‘Europa moet kiezen voor waterdichte controle aan de buitengrenzen en akkoorden sluiten met derde landen om de asielprocedure buiten de Europese Unie te kunnen opstarten. Zo pak je het probleem aan bij de bron, in plaats van te blijven dweilen met de kraan open.’

Het Parlement gaat nu in de slag met de lidstaten over het gekortwiekte wetsvoorstel. Sint-juttemis is er vast eerder dan de dag van een asielakkoord.