Hoe de marine het Caribisch gebied veilig houdt

20 november 2023Leestijd: 1 minuut
Foto: Ministerie van Defensie

De Nederlandse krijgsmacht staat paraat in de Cariben. Een overzicht.

Terwijl de wereld oostwaarts kijkt, gebeurt er in de westelijke ‘achtertuin’ van alles. Daarom is defensie met al haar onderdelen actief in het Caribisch deel van het rijk. Zo helpen mariniers op Aruba en Sint Maarten bij ordehandhaving en kustbewaking en oefent de landmacht op Curaçao.

Een sterke troef is het ondersteuningsvaartuig Zr.Ms. Pelikaan, dat naar alle hoeken van de Cariben uitvaart voor noodhulp en wederopbouw na zware orkanen – en voor hulp bij het onderscheppen van drugs-, wapen- en mensensmokkel vanuit Zuid-Amerika.

Venezuela is een buur om in de gaten te houden

Venezuela, dat je vanaf Aruba bij helder weer kunt zien liggen, is een buur om in de gaten te houden. Het land wil met zijn marineschepen soms dreigend dichtbij komen. De instabiele dictatuur is niet alleen een bron van illegale praktijken, maar ook een potentiële agressor.

Daarom patrouilleert er een lichtbewapend marineschip in de buurt dat, samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse marine, ’s rijks verste kusten veilig houdt.

Geerten Waling
Geerten Waling (1986) is sinds 2019 columnist en per 2023 fulltime redacteur bij EW.
Lees meer
Geerten Waling