Door het midden als de meest logische coalitie?

17 november 2023Leestijd: 1 minuut
Lijsttrekkers Pieter Omtzigt (NSC), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). Foto: Bart Maat/HH/ANP

Drie partijen strijden om de eerste plaats. Kun je dan ‘strategisch’ stemmen? Toch wel. EW brengt vier opties in kaart. In deel 3: het Brede Midden van de drie Groten.

GroenLinksPvdA, NSC en VVD sluiten elkaar niet uit. Timmermans wenst dat de VVD na dertien jaar regeren ‘weer eens in de oppositie komt’, maar dat is geen blokkade. Omtzigt streeft naar een ‘nieuwe bestuurscultuur’, maar daarvan mogen VVD en GroenLinks-PvdA deel uitmaken. Yeşilgöz vocht ooit tegen ‘de linkse wolk’, maar daarover hoor je haar nu weinig. De uitweg is natuurlijk dat ze 23 november de retoriek terzijde schuiven en samen gaan formeren.

Lees ook: De belangrijkste electorale peilingen in één overzicht

Die kans stijgt als de drie partijen elk 25 zetels of ietsje meer scoren. Dan kunnen ze alleen met zijn drieën een werkbare meerderheid behalen. Als ze het met z’n tweeën proberen, moet een allegaartje van kleine fracties meedoen. Niet aantrekkelijk.

Kiezers die de ‘drie in een schuitje’-coalitie willen, stemmen op de kleinste van de grote drie. Deze kiezers kunnen – mits de drie partijen elkaar in evenwicht houden – ook een signaalstem geven: PVV of D66. Wie de coalitie niet wil, moet zorgen dat één van de drie ver uitloopt op de andere twee.

NSC (28), VVD (28) en GL-PvdA (23) = 79 zetels