In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het bombarderen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. De beslissende steun is afkomstig van de ChristenUnie en de eenmansfractie van Johan Houwers.
ChristenUnie-voorman Arie Slob maakte woensdagavond in het tv-programma WNL Opiniemakers bekend dat zijn partij nu ook voorstander is van militaire inzet in het Arabische land, waar de terreurbeweging grote delen controleert en een kalifaat heeft uitgeroepen.
Later op de avond liet ook Houwers weten de uitbreiding van de strijd naar Syrië te steunen. Dat betekent dat er een Kamermeerderheid is van 76 zetels – net voldoende dus. Naast ChristenUnie en Houwers zijn ook VVD, CDA, PVV, SGP en Bontes/Van Klaveren voorstander van F-16’s boven Syrië. Op dit moment bombardeert de Nederlandse luchtmacht alleen doelen in Irak.
Complex
Regeringspartij PvdA voelt, anders dan coalitiepartner VVD, niets voor militair ingrijpen in Syrië. De partij wil dat er eerst een politieke oplossing in zicht komt voor het zich maar voortslepende conflict.
En dat is een complexe zaak, zegt PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes, zeker nu er steeds meer berichten zijn dat de Russen troepen hebben gestuurd naar Syrië. Daarmee zouden zij hun bondgenoot Bashar al-Assad willen ondersteunen.
Strategie
Ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (eveneens van de PvdA) lijkt niet spoedig van koers te gaan veranderen. Hij zei woensdagavond nog in de Kamer dat hij zich zorgen maakt over ‘unilaterale beslissingen’ die worden genomen als het gaat om Syrië.
Koenders vindt dat de internationale coalitie zoveel mogelijk gezamenlijke beslissingen moet nemen. Overigens is ook D66 sceptisch. Er moet volgens deze oppositiepartij eerst een duidelijke politieke strategie zijn.