Premium Lock Zihni Özdil: De verhuurdersheffing is niet door asielzoekers bedacht

20 augustus 2022Leestijd: 4 minuten
Opnieuw spontane betoging bij 'asielhotel' Albergen. Foto: Roland Heitink/ANP

Columnist Zihni Özdil schrijft dat als je niet protesteerde toen buitenlandse beleggingsfondsen de Nederlandse woningvoorraad cadeau kregen, maar wel boos wordt op asielzoekers, je jezelf in de voet schiet.

‘Laminaat!’ klinkt het door de intercom. Een oudere man en zijn zonen komen het laminaat in mijn Rotterdamse appartement weghalen. Het is 2016 en ik had mijn laminaat gratis aangeboden op Marktplaats omdat ik een appartement in de Amsterdamse Pijp had gevonden.

‘Asielzoekers krijgen meteen een huis’

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

De oudere man blijkt zijn zoons – allen werkzaam in de bouw – te hebben opgetrommeld omdat zijn dochter ook gaat verhuizen en te weinig geld heeft om nieuw laminaat te kopen. Terwijl de Rotterdamse rouwdouwers werken, bied ik ze een drankje aan. Ik vertel over hoe moeilijk het was om een huurwoning te vinden in Amsterdam. De man, de belichaming van archetype Henk, de man van Ingrid, klinkt instemmend en legt opeens uit:

‘Wij’ – waarmee hij ook mij bedoelde – ‘moeten steeds langer wachten op huurwoningen, maar die asielzoekers krijgen meteen een huis.’

Na de shock van voor het eerst in mijn leven door een Henk als ‘wij’ te worden bestempeld, probeer ik het helder uit te leggen:

‘Nou ja meneer, ook al zouden er nul vluchtelingen binnenkomen, dan zouden wij alsnog de klos zijn. Woningbouwverenigingen zijn steeds meer vermarkt. Dat is bedacht in Den Haag, niet in een asielzoekerscentrum. Bijvoorbeeld: woningbouwverenigingen krijgen een verhuurdersheffing op sociale-huurwoningen. Daardoor halen ze hun bestaande woningen uit de sociale huur, want anders moeten ze een boete betalen. Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat mede door de verhuurdersheffing het aantal betaalbare huurwoningen sinds 2010 met eenderde is gedaald. Minister Stef Blok, geen asielzoeker, haalde zijn schouders op over dat onderzoek en meldde doodleuk dat hij geen zin had in een discussie over de verhuurdersheffing.’

Mijn Henk kijkt me aan. Ik zie dat hij wel begrijpt wat ik zeg, maar dat het niet strookt met zijn geloof. Vakkundig haalt hij mijn argumenten onderuit met een verontwaardigde: ‘Ja, maar hun (asielzoekers) krijgen ook nog geld toe om hun huis in te richten! En wij niet!’

Woningvoorraad vrijgegeven aan buitenlandse ‘investeerders’

Lees ook dit omslagverhaal uit 2021: Waar blijven de huizen nou?

We zijn inmiddels zes jaar verder. Een betaalbaar dak boven je hoofd is schier onmogelijk geworden als je niet rijk bent. De verhuurdersheffing – Nederland is het enige land in de hele wereld dat deze boete op sociale-huurwoningen heeft – is een van de belangrijkste oorzaken. Maar ook andere krankzinnige maatregelen, zoals het vrijgeven van de Nederlandse woningvoorraad aan buitenlandse ‘investeerders’.

Het gros van dit beleid is ingevoerd onder Rutte II, met steun van het hele politieke midden. Neem de verhuurdersheffing. Niet alleen PvdA en VVD stemden vóór in november 2012, maar ook CDA, D66, CU en SGP.

Gevolg: niks minder dan een echte wooncrisis.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.