Premium Lock Suriname verdient helemaal geen herstelbetalingen

14 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Het standbeel van Kwakoe, een monument ter herdenking van de afschaffing van de slavernij. Foto: Bart Maat/ANP

Excuses voor het slavernijverleden doen onzinnig aan. Helaas zijn ze ook niet vrijblijvend. Zogenaamde slachtoffers proberen munt te slaan uit het overtrokken schuldgevoel van Nederlandse bestuurders, schrijft Gerry van der List.

Voor koningsgezinden met een conservatieve inborst en gezond politiek verstand was 1 juli een zwarte dag. Op die datum wordt Keti Koti gevierd. Dit is een feestje voor Surinamers en Antillianen dat op enorme sympathie van de officiële instanties in Nederland mag rekenen. De publieke omroep maakt er altijd veel tijd voor vrij. De lage kijkcijfers laten dan zien dat de viering van de afschaffing van de slavernij de meeste Nederlanders nauwelijks interesseert.

Dit jaar bestond er toch flinke belangstelling van de blanke buitenwacht. De verwachting was dat de Koning excuses zou aanbieden voor het slavernijverleden. ­Willem-Alexander bleek zelfs nog verder te willen gaan. In een regenachtig Oosterpark in Amsterdam vroeg hij nederig om vergiffenis. Kranten lieten de maandag erna een reeks hooggeplaatste personen aan het woord die deze koninklijke actie erg prezen.

De veelbesproken kloof tussen elite en volk openbaarde zich hier weer eens overduidelijk. Geert Wilders wierp zich, als zo vaak, op als vox populi en twitterde dat de Koning niet namens hem excuses had aangeboden. De PVV-voorman liet eerder al geen gelegenheid onbenut om zijn ergernis te uiten over de reeks slavernij-verontschuldigingen aan Nederlandse zijde.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw