De kleine bemoedigende dingen na een gruwelijke schietpartij

03 oktober 2023Leestijd: 1 minuut
Mensen leggen bloemen bij het gebouw waar een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter werden neergeschoten. Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

Na al het slechte was er donderdag in Rotterdam gelukkig het goede. Dat geeft de burger ondanks alles moed, vindt Gertjan van Schoonhoven.

Donderdag 28 september 2023 gaat de geschiedenis in als een héél slechte dag voor Rotterdam. Met als vermoedelijk motief wraak, doodde de 32-jarige geneeskundestudent Fouad L. aan het Heiman Dullaertplein eerst zijn 39-jarige buurvrouw en haar 14-jarige dochter en vervolgens, een kilometer verderop, in het Erasmus MC, een 43-jarige docent. Een giftige cocktail van vrouwenhaat, Jodenhaat én superioriteitswaan was de verdachte evenmin vreemd.

Buren die elkaar troostten en op zoek gingen naar de gevluchte katten

Een héél slechte dag dus. Toch was er in Rotterdam ook zoiets als het goede na het slechte. Het adequate optreden van de veiligheidsdiensten, de verbindende kracht van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Misschien nog wel bemoedigender was het handelen van ‘gewone’ burgers. De mannen van het waterleidingbedrijf die ondanks de gruwelen op het Dullaertplein meteen eerste hulp boden. De buren die elkaar troostten en op zoek gingen naar de gevluchte katten. Al die mensen die in een mum van tijd 100.000 euro inzamelden.

Troost mag je het misschien niet noemen. Maar het geeft de burger wel moed.