Premium Lock De Palestijnse vlag als hondenfluitje

19 november 2023Leestijd: 5 minuten
Pro-Palestijnse demonstratie in Rotterdam. Foto: Laurens van Putten/ANP

Vanuit de leunstoel is het makkelijk gezegd dat het Israëlische leger terreurbeweging Hamas op een keurige manier moet uitschakelen, schrijft Martin Sommer.

Ik volgde het nieuws over Israël en Gaza en dacht aan André Spoor. Spoor (1931-2012), oud-hoofdredacteur van Elsevier, had voordien al eens afscheid genomen als leidsman van NRC Handelsblad. In zijn afscheidsrede nam hij de journalistiek flink de maat, die in de Vietnamoorlog alleen oog had gehad voor de misdaden van de Amerikaanse regering, en feitelijk zij aan zij met communistisch Noord-Vietnam had gevochten.

De verklaring voor de journalistieke blikvernauwing was dat de Noord-Vietnamezen uitsluitend lieten zien wat ze uitkwam, plus het schuldgevoel bij de journalisten over hun eigen westerse slechtheid. De kers op deze taart was de beroemde essayiste Susan Sontag, die terugkwam uit Noord-Vietnam met het verhaal dat ze nooit een nijverder en aardiger volk had ontmoet. Hun enige tekortkoming was dat ze slecht waren in haten. Groot was de verbazing toen na de Noord-Vietnamese overwinning honderdduizenden Zuid-Vietnamezen op de vlucht sloegen.

7 oktober geen pogrom, want de Palestijnen zijn de underdog

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw