Geachte Mike Pompeo: slim gespeeld, uw reactie op CNN

04 januari 2020Leestijd: 3 minuten
FILES - US - POLITICS

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo: slim om ook op het links-liberale CNN uw verhaal te doen. Het maakt Trumps beslissing om Iraanse militair uit te schakelen, die van een staatsman.

Al een paar uur nadat een drone-aanval de levens van de Iraanse topmilitair Qasem Soleimani en zijn gezelschap had beëindigd, verscheen u op de Amerikaanse televisie. Om live uw reactie op de door uw president bestelde aanslag te delen met het volk – beter gezegd: om die aanslag te legitimeren. Wát u zei – ‘Soleimani stond op het punt om nieuwe grote aanslagen tegen Amerikanen in deGolfregio te plegen’ – was interessant, maar nog interessanter was het televisiekanaal dat u voor die boodschap koos: CNN.

Uw president is juist zo kritisch op CNN

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

CNN? Was dat niet die links-liberale zender die in november 2018 tijdens een persconferentie maar vragen bleef stellen over de migratiestroom vanuit Midden-Amerika naar de Amerikaanse zuidgrens en onderzoeken naar Russische inmenging bij de verkiezingen?

De Witte Huis-accreditatie van de vragensteller, politiek verslaggever en CNN-kopstuk Jim Acosta, werd kort na die beruchte woordenwisseling ingetrokken. Volgens het Witte Huis omdat hij tijdens de persconferentie een vrouw ongepast had aangeraakt, maar van die beschuldiging bleef niets over.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De verhoudingen tussen CNN en uw werkgever bevinden zich sindsdien ver onder het vriespunt. Niemand van de Witte Huis-staf vertoonde zich meer op de zender.

Tot gisterochtend.

U stond CNN keurig te woord tijdens gesprek over Soleimani

U stond de presentator keurig te woord – zakelijk, duidelijk. Geen steken onder water wegens diens doorvragen over mogelijke aanslagen op Amerikaans grondgebied, geen zichtbare irritatie: het leek er eventjes op dat u CNN weer de aloude status toekende die het station tijdens die andere Golfoorlog, beginjaren negentig, in recordtempo verkreeg. Een status die inmiddels vergeeld is nu kijkers massaal zijn afgehaakt.

Uw smetteloze optreden viel ook de bekende journalist Maggie Haberman op, die er een tweetje aan wijdde naar haar 1,2 miljoen volgers.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Haberman ja, de politieke topjournalist van de door uw president evenzeer gehate New York Times.

Slim gedaan.

U bespeelt niet alleen uw achterban, maar ook de kritische geesten

Zo bespeelt u niet alleen de publieke opinie van uw achterban – natuurlijk had u voordat u CNN te woord stond uw vrienden van Fox News al te woord gestaan – maar ook die van de kritische geesten, de Trump-haters, de andere helft van het land. U weet dat CNN en de NYT driftig op zoek zijn naar kijkers en lezers, dat een officiële ingang bij het Witte Huis in tijden van oorlog of crisis het verschil maakt tussen succes en mislukking.

Lees het commentaar van Robbert de Witt: De gerechtvaardigde dood van schaduw-bevelhebber Soleimani

Ze gaan graag in zee met het Witte Huis, de vijand die ze ‘love to hate’.

En u? Niemand kan u meer verwijten dat u deze belangrijke militaire ontwikkeling in een hoogoplopend, internationaal conflict niet als nationaal nieuws heeft behandeld. Juist door de aanslag uit de partijpolitiek – en hun mediale vertegenwoordigers – te halen, maakt u hem als feit zo belangrijk dat uw baas probleemloos zijn rol als Commander in Chief kan gaan spelen.

Nu maar hopen dat dezelfde slimheid wordt gebruikt bij de nu te nemen stappen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.