Robbert de Witt Premium Corner

Helaas voor Oekraïne kregen de Amerikanen gelijk

24 februari 2022Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse alarmerende berichten over de op handen zijnde Russische invasie sloegen niet echt aan in Europa, waar nog altijd scepsis heerst over tromgeroffel uit Washington. Vooral in Duitsland werden de Amerikanen onvoldoende serieus genomen, schrijft Robbert de Witt.

Het is niet alsof Europa niet was gewaarschuwd voor deze invasie van Oekraïne door het Russische leger. Integendeel. De afgelopen weken waren het steeds de Amerikanen – en zoals gebruikelijk met de Britten in hun kielzog – die wezen op een op handen zijnde oorlog.

Lees ook de militaire analyse van Eric Vrijsen: Bruut offensief Poetin leidt wekenlang bloedbad in

Exact een week geleden, op 18 februari, zei de Amerikaanse president Joe Biden dat hij ervan was overtuigd dat ‘de beslissing al is genomen’. En afgelopen weekeinde onthulden Amerikaanse inlichtingendiensten en het Pentagon dat zij er zeker van waren dat Russische legercommandanten aan de grens uitgebreide instructies hadden over hoe de invasie moest verlopen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.