‘Compleet de weg kwijt daar in Amsterdam’

15 januari 2020Leestijd: 2 minuten
De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman - ANP

De gemeente Amsterdam gaat de schulden van zo’n 150 jongeren overnemen. In een pilot van een jaar gaat de gemeente met schuldeisers onderhandelen en koopt de schulden bij hen af. Is een gemeente verantwoordelijk voor de schulden van jongeren?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Dick Conijn

Het lijkt wel of Amsterdam een aparte natie is binnen Nederland met eigen wetten, eigen regels, eigen budgetbeheer van belasting gelden die niet of nauwelijks aansluiten bij de Nederlandse versies.

Franca H.M. van der Heyden van Doornenburg – van Ooij

Uiteraard is het de verantwoordelijkheid van de jongeren zelf om te zorgen dat zij hun financiën op orde hebben. Hiervoor is noch de gemeente, noch de belastingbetaler verantwoordelijk! Het zou te gek zijn… Hoe en wanneer leren jongeren anders om hun verantwoordelijkheid te nemen èn zelf te dragen?

Marion Jansen

Keep on dreaming als je denkt dat je deze jongeren op deze manier helpt.
Zo wordt fout gedrag beloond. En natuurlijk worden die jongeren minder gestrest als al hun schulden bij de gemeente komen te liggen. Als ze dan niet terugbetalen, kraait er geen haan meer naar.
Opnieuw een vorm van wishful thinking en pamperen van mensen die niet voor zichzelf verantwoordelijk kunnen zijn.

Evert Roenhorst

Welk een garantie of verwachting bestaat dat dergelijke jongeren niet weer in de fout gaan?

Martien de Wit

Kan de gemeente niet beter schulden helpen voorkomen, door tijdig een iPhone 11 en een scooter ter beschikking te stellen? Plus nog wat wiet en wat pillen, want de jongeren hebben het al zo zwaar met hun identiteit en zo. Compleet de weg kwijt daar in Amsterdam. Wat ben ik blij dat op tijd verhuisd ben en tussen normale mensen woon.

Willemijn Voigt

Loop eens door Amsterdam (én andere grote steden). Wat zie je dan?
Wie lopen constant met een dure smartphone (o.i.d.) aan hun oor? Jongeren.
Wie lopen met zeer dure merkkleding aan hun lijf? Jongeren.
Wie lopen op tijden dat anderen werken of studeren door de stad te banjeren? Jongeren.
Wie zie je met zeer dure tassen lopen? Jongeren.
Ik vind dat het belangrijker is om de ouders in de eerste plaats aan te spreken en te wijzen op hun verantwoordelijkheid en die begint al bij de kleuterleeftijd van hun kinderen.
Verplicht vervolgens de schulddragers tot een trainingsprogramma en verplicht hen tot een versobering van levensstijl. Verplicht hen tot werken of studeren, en werken kan ook zijn de vloeren dweilen van een ziekenhuis.
Maar ja, verplichten is tegenwoordig een vies woord…

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.